Evenimentul Zilei > Justitie > CRISTI BORCEA, din NOU în fața judecătorilor ICCJ într-un DOSAR DESCHIS acum 10 ani
CRISTI BORCEA, din NOU în fața judecătorilor ICCJ într-un DOSAR DESCHIS acum 10 ani

CRISTI BORCEA, din NOU în fața judecătorilor ICCJ într-un DOSAR DESCHIS acum 10 ani

Cristi Borcea s-a prezentat astăzi în fața judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru dosarul retrocedărilor, deschis în urmă cu 10 ani.

În același dosar, fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a primit o condamnare de 3 ani de închisoare. Alături de fostul șef al CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, Radu Mazăre este acuzat că ar fi vândut, la prețuri derizorii, unor afaceriști, printre care se numără și Cristi Borcea, mai multe terenuri. În acest sens, Borcea, care a fost achitat în primă instanță, ar fi plătit 54 de euro/metru pătrat pentru un teren de 900 de metri pătrați, pe care , ulterior, l-ar fi vândut la un preț de zece ori mai mare. În fața magistraților ÎCCJ, Cristi Borcea nu și-a schimbat declarația inițială.

DNA a cerut în acest dosar condamnarea la pedeapsă maximă pentru Cristian Borcea, deoarece a adus prin acţiunile sale prejudicii statului de 20 milioane de euro.
Primarul Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.
Prejudiciul în această cauză a fost estimat de DNA la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.