În noul program se mai prevede că vor crește veniturile populației fie prin majorare directă, fie prin reduceri de CAS sau indexări de pensii.
Fostul ministru al Muncii, Sulfina Barbu a declarat recent, pentru EVZ, că se analizează creșterea salariului minim de la 700 lei, la 750 lei, la 800 lei, sau chiar la 850 de lei. Mai mult, pentru a nu speria angajatorii, aceștia ar putea primi facilități fiscale, a mai adăugat aceasta, în exclusivitate pentru EVZ.
”În funcţie de resursele economiei, vor fi adoptate în acest an măsuri de creştere a veniturilor populaţiei. Coaliţia va alege una dintre cele două variante: creşterea directă a veniturilor sau reducerea contribuţiilor de asigurări sociale şi indexări de pensii”, au pecizat, pentru EVZ, surse democrat- liberale.
Se vor vinde pachete minoritare ale companiilor de stat
Programul de guvernare mai prevede vinderea pe bursă a unor pachete minoritare de acţiuni deţinute de stat la diferite companii. Și legiile care ar urma să reglementeze holdingurile se află printre prioritățile noului Executiv.
Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, miercuri, că în programul de guvernare al noului Cabinet "se regăsesc elementele de continuitate din vechiul program de guvernare, cu obiectul de a consolida stabilitatea economică".
Sănătate-Salarii în funcție de performanțe
La capitolul Sănătate, noua guvernare intenționează să aprobe un proiect pilot cu privire la salarizarea diferențiată, în funcție de performanță, a personalului din sistemul sanitar.
”Implementarea, cu sprijinul autorităților administrației publice locale, a unui proiect pilot referiyor la funcționarea spitalelor ca fundații sau asociații”, se mai specifică în program.
Revizuirea duratelor de spitalizare pentru diferite grupe diagnostice, sunt altre prevederi din capitolul Sănătate.
Familie și Muncă: Se vrea încurajarea natalității și subvenții pentru cei care angajează mame cu copii sub trei ani
”Reconcilierea vieții de familie cu cea profesională, prin crearea unui mediu de lucru prietenos familiilor”, este una dintre țintele pe care Guvernul Ungureanu vrea să le atingă.
Totodată, se vrea acordarea de subvenții angajatorilor care reintegrează pe piața muncii femei cu copii în întreținere sub șase ani, îmbunătățirea legislației privind pensia de urmaș, dar și încurajarea înființării de creșe de către structurile societății civile.
”Transformarea unităților medico-sociale în centre pentru îngrijirea de lungă durată a persoanelor vârsnice”, se mai specifică în program
Totodată, creșterea numărului locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități  este o altă prioritate a Executivului.
Viitorul Guvern îşi mai propune să identifice procedurile necesare pentru recuperarea fostului patrimoniu al Caselor de Asigurări Sociale şi Pensii din Cooperaţia Meşteşugărească (CASCOM) pentru integrarea sa în sistemul public de pensii, potrivit Programului de guvernare.
Noul Executiv intenţionează să înfiinţeze fondul de garantare a drepturilor participanţilor la sistemul de pensii private şi să elaboreze legea de organizare şi funcţionare a sistemului de plată a pensiilor din sistemul privat, promovarea Legii pensiilor ocupaţionale, asigurarea în sistemul public de pensii a persoanelor care nu au avut calitatea de asigurat în ultimii 5 ani.
Energie – Derularea negocierilor la proiectul Reactoarelor 3 și 4 Cernavodă
În ceea ce privește Ministerul Economiei, direcțiile de acțiune în domeniul energiei vor fi: elaborarea studiului de fezabilitate pentru proiectul AGRI și luarea unor decizii investiționale, selectarea investitorilor și derularea negocierilor la proiectul Reactoarelor 3 și 4 Cernavodă și la proiectul Tarnița Lăpuștești, dar și identificarea de investitori pentru activele viabile din Termoelectrica și finalizarea restructurării companiei Termoelectrica.
Și continuarea investițiilor la centralele hidroelectrice pe Olt Racovița și Câineni și la instalațiile de de desulfurare CET Ișalnița grupurile 7 și 8, Craiova 2.
Dacă programul va fi respectat, ar urma să fie numiți și primii manageri „profesioniști” la Hidroelectrica, Romarm, Oltchim, Electrica Furnizare.
Transporturi- 200 de kilometri de autostradă vor fi deschiși
La capitolul Transporturi, se vrea deschiderea circulației pe alți 200 de kilometri de autostradă:

 • 20,5  Cernavodă-Megidia
 •  30,8 kilometri Megidia-Constanța
 • 21,8 kilometri centura ocolitoare Constanța
 • 12,5 kilometri centrura ocolitoare Arad
 • lot 1-9,5 kilometri Timișoara-Lugoj
 • 62 kilometri București-Ploiești
 • 18 kilometri Sarsig-Biharia

În plus, se va lansa licitația pentru parteneriatul public-privat pentru autostrada Târgu Mureș-Iași și se va finaliza privatizarea a 50%+1 din CFR Marfă până la sfârșitul anului, dar și vânzarea pe bursă a unui pachet de 20% din TAROM pentru ”revitalizarea companiei”.
”Punerea în funcțiune a Centurii feroviare a municipiului București, demararea licitației pentru lucrările la Magistrala 6 de metrou care va asigura conexiunea cu Aeroportul Optopeni și începerea negocierilor pentru desemnarea parteneriatului public-privat la Magistrala 7 de Metrou Bragadiru-Voluntari”, se mai specifică în programul de Guvernare.
Privatizări-Finalizarea privatizărilor majoritare la Oltchim, Cuprumim și ISCIR-CERT
La acest Capitol se prevede finalizarea proceselor de privatizare pe bursă a următoarelor pachete minoritare: Transelectrica- 15%, Transgaz -15%, Romgaz-15%, Hidroelectrica -10%, Nuclearelectrica -10%, OMV Petrom -9,84%.
„Finalizarea privatizărilor majoritare la Oltchim, Cuprumim și ISCIR-CERT, inițierea procedurilor de privatizare a noilor companii energetice Complexul Energetic Hunedoare și Compexul Energetic Oltenia, demararea procesului de privatizare a unor pachete minoritare din companiile de distribuție ale Electrica, dar și finalizarea privatizărilor majoritare la Electrica Furnizare și la cele șase companii rezultate din divizarea Electrica Serv”, se mai prevede în act.
Ministerul Dezvoltării- Accelerarea programului de construire a locuințelor sociale
Programul PNID, care prevede construirea a 10.000 de kilometri de druuri județene, va continua și vor fi intensificate programele privind construcția de locuințe.
Se vor face rebilitări sesismice și se vor aloca bani pentru combaterea alunecărilor de teren. ”Elaborarea unei strategii integrate, coerente a Carpaților care să permită dezvoltarea durabilă a zonei odată cu valorificarea potențialului cultural și natural”, mai prevede programul guvernamental.
Finanțe- Taxarea marilor averi, prevedere în Programul Guvernului Ungureanu
Taxarea marilor averi a fost introdusă în programul de guvernare al noului Cabinet, conform solicitării UNPR, cu angajamentul că în acest an vor fi „analizate" modalităţile de introducere a unui astfel de sistem, fără însă să existe şi promisiuni clare de adoptare efectivă a unei legi în acest sens.
Preşedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, a declarat, marţi, după discuţiile cu premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, că Uniunea nu a solicitat portofolii în viitorul Cabinet, ci doar includerea legii privind taxarea marilor averi în programul de guvernare.
Tineret și Sport – Suținerea tinerilor din mediul rural și a familiilor cu posibilități reduse
Se vrea o lege unitară care să cuprindă actualele legi ale tineretului, a voluntariatului și a internship-ului.
Totodată, vor fi înființare centre de consultanță pentru tineri, se vor sprijini crearea unor produse bancare de creditare pentru tineri, prin programe educative și se vrea predarea taberelor școlare închise către autoritățile locale pentru renovarea și folosirea lor conform funcției inițiale.
”Reabilitarea taberelor școlare prin parteneriate publice private, organizarea de întreceri sportive internaționale, în ramurile în care România excelează, elaborarea Strategiei naționale, cu accent pe sportul de masă, și a unei noi legi în domeniul sportului, arminizată cu prevederile UE în materie”, mai prevede Programul. 
Problematica romilor reprezintă un domeniu „aparte”
Guvernul vrea să rezolve problemele legate de dreptul de proprietate asupra terenurilor și locuințelor deținute de romi și implementarea unor programe a locuințelor din zonele locuite de romi prin asigurarea energiei electrice, a apei potabile, a canalizării, a gazului metan și a salubrității.
Accesul lor pe piața muncii, la serviciile medicale, reducerea abandonului școlar, promovarea valorilor artistice sunt alte măsuri care vor fi luate de noul Executiv.
Vezi AICI programul de guvernareCitiți și:

 • Noul guvern, anunțat de Mihai Răzvan Ungureanu la Parlament
 • Andreeea Paul Vass a refuzat postul de ministru al Economiei
 • Ungureanu are cel mai tânăr guvern al României
 • Ungureanu forțează un guvern nou-nouț
 • EXCLUSIV. Sulfina Barbu: "Salariul minim ar putea ajunge la 850 de lei" | VIDEO