Creditele pentru case, de doua ori mai scumpe decat in zona euro
- Adam Popescu
- 10 ianuarie 2007, 02:00
Un roman suporta costuri aproape duble cu dobanzile percepute de banci la imprumuturile pentru case fata de un european.
Pentru un credit de 50.000 de euro pe 25 de ani, locuitorii din tarile vechi ale UE au de achitat costuri aferente dobanzii de circa 26.500 de euro, un roman se angajeaza sa plateasca bancii dobanzi in valoare de aproximativ 52.500 de euro. Dublu.
Dobanzile medii percepute de banci pentru sumele imprumutate pentru cumpararea de case erau intre 4,42% si 4,58% in octombrie, potrivit unei statistici publicate de Banca Centrala Europeana (BCE).
La creditele destinate consumului dobanzile erau mai mari: intre 6 si aproape 8,2%, in medie. In Romania, pentru acest tip de imprumuturi, dobanzile percepute de banci au fost in octombrie de circa 9,6%, cu pana la 3,6 puncte procentuale mai mari.
Credite mai ieftine si in Bulgaria In Romania, dobanzile medii erau de 8,3%, in octombrie, adica aproape duble. Bulgarii, in schimb, se puteau imprumuta in euro mult mai ieftin: dobanda medie perceputa de bancile din aceasta tara in luna de referinta era de 7,6% la creditele in euro acordate pe mai mult de cinci ani.
Si imprumuturile in moneda nationala a Bulgariei, leva, erau mai ieftine decat cele in lei. Bulgarii se puteau imprumuta in moneda nationala, leva, cu dobanzi de 8,62%. In schimb, romanii au luat acelasi tip de imprumut in octombrie cu o dobanda de 12,4%.
Dobanzile micsoreaza creditele Pe langa faptul ca umfla costul creditelor, dobanzile mari au ca efect si contractarea unor sume mici de catre clientii bancilor. Normele BNR impun ca rata pe care o poate angaja o persoana la contractarea unui credit de consum este de 30% din veniturile nete ale acestuia.
In cazul unei dobanzi de 6%, o persoana cu venituri de 500 de euro ar putea obtine un imprumut pe cinci ani in valoare de 7.700 de euro. Daca dobanda este de 9,6%, suma maxima pe care o poate imprumuta acelasi client scade cu circa 700 de euro.