Covorul, piesă de rezistenţă în decorare

Covorul, piesă de rezistenţă în decorare

Rotund, pătrat sau dreptunghiular, multicolor sau uni, el contribuie masiv la realizarea stilului unei locuinţe.

Covoarele ocupă un loc special, îndeplinind un rol funcţional şi estetic în acelaşi timp. Mărimea, culoarea, modelul şi materialul scot în evidenţă bunul gust al proprietarilor. „Covorul constituie punctul de atracţie al încăperii. El dă tonul armoniei şi realizează o atmosferă aparte“, spune Annamaria Anton-Bako, directorul de marketing de la Proges, firmă distribuitoare de produse pentru amenajări interioare.

Inserţiile de metal, la modă

Pe vremuri, covoarele erau ţesute sau înnodate prin metode tradiţionale. În zilele noastre însă, se folosesc tehnologii moderne, ca re oferă posibilitatea realizării unor covoare cu o structură stratificată a ţesăturii. Dosul covoru lui poate fi din mai multe ti pu ri de ma teriale: cauciuc, latex, PVC, spuma de poliuretan.

La modă sunt covoarele cu inserţii de piele sau cele realizate din vâscoză, acril, iută, bumbac, bam bus şi blană. „La târgul de covoare de la Hamburg au fost prezentate covoarele din lână, cu inserţii de metal, cristale Swarovski şi piele. Aceasta este tendinţa pe piaţa internaţională şi a fost adoptată cu succes şi la noi“, susţine Adrian Mărgeanu, ad mi nis - trator al Megamarrex, companie specializată în decoraţiuni interioare de lux.

Atenţie la fire!

O importanţă deosebită o reprezintă şi firele covoarelor. Astfel, există covoare cu fir tăiat, mai puţin durabile decât alte tipuri, sau cu fir buclat, rezistente la trafic. Covoarele cu bucle înalte conferă un aer opulent decorului, iar cele cu bucle scurte se curăţă mai uşor şi sunt potrivite pentru dor mitor şi living.

„La mare cău tare sunt covoarele cu fir lung“, spune Eliza Pricopie, manager de marketing la Piritex, distribuitor de sisteme complete de pardoseli. Cele mai căutate sunt firele lungi de peste doi centimetri şi jumătate.

Aşa-numitele covoare „shaggy“ (cu fire ţepoase) constituie un element modern şi totodată un punct de atracţie pentru încăperi.

În privinţa culorilor, se poartă orange, mov, maro închis, dar şi nuanţe calde, potrivite încăperilor decorate în stil romantic. „Se poartă mult motivele florale şi formele geometrice simple“, mai spune Eliza Pricopie.

Ce este recomandat să alegi

Pentru holul de la intrare, culoarea covorului nu ar trebui să fie pretenţioasă. Cele mai indicate sunt tonurile de muş tar, gri, negru şi maro. „Po trivite în living sau dormitor şi în general în spaţiile decorate într-un stil modern sunt covoa rele din lână şi covoarele din acril de calitate“, afirmă Annamaria Anton-Bako.

Pentru dormitor este recomandat un covor de culoare deschisă şi cu fire lungi.

Pentru sufragerie, specialiştii de la Proges recomandă clasicele covoare persane, cu forma ovală. Nici camera copiilor nu ar trebui trecută cu vederea, aici fiind indicat să optezi pentru covoare din acril, uşor de curăţat.

„Pentru camera copiilor se pot alege covoare viu colorate, eventual cu imagini din poveşti sau desene animate. Astfel, nu doar că se creează atmosfera de basm în camera lor, dar se aduce şi bună dispoziţie micuţilor“, explică Eliza Pricopie.

Ne puteți urmări și pe Google News