Unii observatori preziceau chiar o victorie a sa din primul tur.

Dar alegerile, programate inițial pentru 10 mai, au fost amânate din cauza pandemiei, care amenința buna desfășurare a scrutinului, dar mai ales dezbina clasa politică.

Ele vor avea loc duminica aceasa, dar între timp cărțile au fost reîmpărțite, comentează Les Echos.

Opoziția a profitat de amânare pentru a-și schimba candidatul fără șansă. Vicepreședinta Parlamentului, Malgorzata Kidawa-Blonska, i-a cedat locul mult mai popularului primar al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, ales en fanfare în octombrie 2018.

Noul portdrapel al Platformei Civice (PO), partid de centru-stânga, pro-european, a strâns în mai puțin de o săptămână cele 100.000 de semnături necesare pentru a-și depune candidatura.

De atunci, sondajele au cunoscut o schimbare, iar diferența dintre cei doi candidați s-a micșorat. Duda are acum 42% din intențiile de vot, față de cele 28,4% ale lui Trzaskowski.

Dacă victoria în primul tur a lui Duda (foto) este indubitabilă, el va avea un meci foarte strâns în turul doi (programat pe 12 iulie), sondajele dându-i pe cei doi aproximativ la egalitate.

Andrzej Duda profită de succesul politicii sociale a guvernului conservator. Programul alocațiilor familiale, numit „500+”, priveșt toate familiile, de la primul copil, indiferent de venituri și situația socială.

De asemenea, tinerii neneficiază de o scutire de toate impozitele până la vârsta de 26 de ani.

La aceste atuuri ale lui Duda se adaugă, cum am arătat, și starea bună a economiei, care asigură populației o putere de cumpărare rezonabilă și locuri de muncă.

Duda, un apropiat de Biserica Catolică, a lansat un atac dur la adresa programului pro-LGBT al contracandidatului său, considerându-l o amenințare la adresa familiei tradiționale poloneze și mai ales a tinerilor.

„În timpul comunismului, copiilor li se impunea ideologia comunistă. Era bolșevism. Astăzi, se încearcă să li se inoculeze o nouă ideologie, un fel de neo-bolșevism”, a spus Duda.

Președintele în exercițiu a profitat de o vizită de ultimă oră la Washington pentru a se asigura de sprijinul președintelui Donald Trump, putându-i anunța pe compatrioții săi că Statele Unite vor trimite în Polonia un contingent suplimentar de militari, pentru a preveni „surprizele” din partea Rusiei, coșmarul majorității polonezilor.

De partea sa, Rafal Trzaskowski a încercar să mobilizeze locuitorii orașelor mari și medii. Pentru a recupera diferența, el a bătut țara în lung și în lat, vizitând și cinci orașe pe zi.

Candidatul Stângii, tânăr, charismatic, simpatic, a avut grijă să păstreze un ton moderat, promițând să construiască o Polonie care „să nu ofenseze pe nimeni” și să joace rolul de lider al opoziției, folosind toate pârghiile pe care i le-ar asigura funcția de președinte.

Un lider al opoziției în fruntea statului, ar constitui un obstacol serios pentru PiS, partidul conservator de guvernământ.