China a înregistrat duminică, 14 iunie, un nou salt al numărului de cazuri de persoane infectate cu coronavirus. În conformitate cu informațiile furnizate de autoritățile chineze, 57 de noi cazuri au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, dintre care 36 la Beijing, cea mai maire cifră din aprilie încoace, relatează Le Monde.

Părea că lucrurile se liniștiseră în China, țara de origine a epidemiei, apărute la sfârșitul anului trecut, în orașul Wuhan.

Însă un nou focar de COVID-19 a fost descoperit în sudul Beijingului, la piața de gros Xinfadi, care comercializează mai cu seamă carne, pește și legume.

Ca urmare, unsprezece zone rezidențiale din împrejurimi au fost izolate, scrie AFP.

Sute de polițiști și de membri ai poliției paramilitare, dintre care mulți purtând măști de protecție și mănuși, au fost văzuți sâmbătă în apropierea pieței Xinfadi.

„Oamenii se tem”, a relatat un vânzător de fructe și legume reporterului AFP, într-o altă piață din oraș. „Măcelarii au fost obligați să închidă magazinele. Această boală este cu adevărat îngrozitoare.”

Sporirea îngrijorării despre un nou puseu al COVID-19, în China, are loc pe fondul unei relaxări în Europa, unde epidemia a înregistrat un recul puternic.

Germania, Belgia, Franța și Grecia restabilesc începând de luni dimineața libera circulație cu toate țările Uniunii Europene. Austria va lua o măsură asemănătoare, începând de luni, de la miezul nopții.

În Italia, însî, care și-a redeschis frontierele încă din 3 iunie, două noi focare de COVID-19 au fost descoperite în ultimele zile la Roma, unul dintre ele într-un spital, altul într-un imobil ocupat ilegal.

O situație îngrijorătoare se înregistrează și în Iran, unde președintele Hassan Rohani le-a reproșat conaționalilor săi că nu respectă măsurile sanitare impuse de autorități.

Cu un total de 42.700 de decese, înregistrate până sâmbătă seara, Brazilia este a doua țară din lume după numărul de victime de COVID-19, după Statele Unite (115.357 de morți la peste două milioane de cazuri).