Un apel la 112 a condus la o adevărată desfășurare de forțe după ce o voce bărbătească a anunțat, marți, la ora 18.13, că sunt amplasate „bombe cu gaz sarin” în Gara de Nord și pe Aeroportul „Henri Coandă” – Otopeni. Polițiștii și Brigada Antritero a SRI s-au mobilizat și au verificat cele două obiective strategice, ajungând la concluzia că este alarmă falsă. Cu tupeu, în timp ce televiunile de știri anunțau alerta, „teroristul” a mai sunat odată și a spus că are dublă personalitate și că prima personalitate a lui a sunat la 112 să anunțe că a pus ,,bombe”, dar că el, ,,personalitatea cea bună” și-a dat seama că este o greșeală și s-a gândit să anunțe.

Surse din rândul anchetetorilor au precizat că cel care telefonase părea beat. Cu toate acestea, SRI a pus „lupa” pe cel care băgase în sperieți autoritățile și călătorii de la aeroport și din gară, cei din urmă fiind evacuați, în timpul intervenției. Drept urmare, miercuri, „teroristul” a fost localizat de SRI în centrul municipiului Ploiești și reținut de polițiști, pentru 24 de ore.

 

„Teroristul” de la stână

Așa s-a aflat că „atentatorul” este Constantin Popescu, de 58 de ani, zis Costică, un cioban, născut în Brașov, care s-a autointitulat „Said ben Laden”. Pe actul de identitate provizoriu pe care îl avea asupra lui scria că are domiciliul în comuna Salcia, județul Bihor. De la primarul localității, Horvath Bela, reporterii EVZ au aflat că cel care a băgat în sperieți o țară întreagă este cioban, un om fără căpătâi. „A lucrat la o stână, acum câțiva ani, iar omul care l-a angajat i-a făcut buletin. Stătea într-o Dacia dărăpănată. Oamenii spun că ar fi făcut închisoare în Anglia și suna la 112, în limba engleză. Așa a anunțat o bombă la metrou, în București”, ne-a dezvăluit primarul. La rândul lui, Ion Sufana, localnicul care are câteva sute de oi și l-a angajat pe Costantin Popescu ne-a mărturisit că l-a angajat pe brașovean „în urmă cu 4-5 ani”.

„Păzea oile la mine. A stat vreo 2-3 ani și l-am luat în spațiu. I-am făcut buletin provizoriu, de un an. N- avea acte să plece în Anglia. Cred că a învățat câteva cuvinte în engleză. Pe urmă au început să îmi vină acasă amenzile pe care le-a primit el”, ne-a spus, cu năduf, Ion Sufana. Omul susține că, în urmă cu vreo 3-4 ani a fost vizitat de polițiști, după ce Costică a sunat la 112 și a anunțat bomba de la metrou. „L-au ridicat, l-au anchetat dar am intervenit eu și l-au lăsat liber”, ne-a spus oierul din Bihor. Costică ar fi plecat de la el după acest episod. Știe că este de undeva din Runcu-Brașov, că nu ar avea familie și stătea pe unde apuca: „Asta era boala lui: când se îmbăta suna la 112”.

 

A anunțat trei atentate, în 2018

Din datele oficiale puse la dispoziție de autorități reiese că ciobanul „Ben Laden” a fost înregistrat cu patru dosare penale, pentru astfel de amenințări. DIICOT și Poliția Română au precizat că, înainte de ultima ispravă, el a mai sunat la 112 de încă trei ori: pe 18 aprilie 2018 – atunci când a anunțat că are asupra lui explozibil pe care vrea să îl detoneze în Piața Unirii, din București; pe 16 noiembrie 2018 – atunci când a anunțat că un avion va exploda pe Aeroportul Otopeni; pe 19 decembrie 2018 – atunci când a anunțat că un avion va sări în aer pe Aeroportul Otopeni.

Psihologii spun că are discernământ

Legat de acest caz ciudat, „Evenimentul zilei” a aflat, din surse judiciare că, până la incidentul de marți, „teroristul” Costică „Ben Laden” avea trei dosare penale la DIICOT, în București, în Brașov și în Prahova. Cazurile au fost conexate la DIICOT Brașov care continuă cercetările și pentru recentul caz al alertei false de la Aeroportul Otopeni și Gara de Nord. Culmea, ne-au dezvăluit surse din rândul anchetatorilor, de fiecare dată după ce a amenințat cu bombe, în 2018, procurorii au dispus cercetarea în libertate. În plus, s-ar fi efectuat și două expertize psihiatrice în urma cărora s-a constatat că Constantin Popescu are discernământ. La ora închiderii ediției, procurorii DIICOT Brașov nu comunicaseră ce soluție au propus în cazul ciobanului „terorist”.

„Ibrahim” de Argeș voia să arunce în aer baza aeriană NATO de la „Mihail Kogălniceanu”

Radicalizat în Franța, argeșeanul Ionuț Cătălin Bălan, terorist în devenire, a fost reținut pe 31 iunie 2017. El se prezenta, după trecerea la Islam, drept Ibrahim, și plănuia să arunce în aer baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Ibrahim al nostru este de loc din Lunca Corbului, dar complota din Mușătești. Ionuț Cătălin a intrat, în urmă cu câțiva ani, într-o închisoare din Franța, acuzat de furt, unde a aderat la islamul radical. În primăvara anului 2015, după ce s-a întors din Franța, Ibrahim s-a deplasat în zona Bazei „Mihail Kogălniceanu”, observând cu atenție căile și punctele de acces, precum și modalitatea în care acesta era îngrădit.

A intrat în atenţia SRI, după ce au fost semnalae activităţi de propagandă teroristă, „derulate în mediul relaţional şi on-line, în favoarea organizaţiei teroriste Daesh (ISIS), la care şi-a declarat adeziunea”.

După ce a fost reținut, DIICOT a transmis că „datele și informațiile respective au fost culese de către suspect în scopul transmiterii ori punerii la dispoziția unei entități teroriste salafiste și pro-jihadiste”, grupare ai cărei adepți au plecat în zona siriano- irakiană pentru a participa la jihad și care a avut legătură cu atentatele teroriste de la Paris din 13.11.2015. În februarie 2018, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare de judecătorii de la Curtea de Apel Pitești.

 

Tudorel Butoi: „Astfel de indivizi prezintă deliruri paranoice”

Chestionat în legătură cu recentul caz de amenințare cu bomba, la Aeroportul Otopeni și Gara de Nord, profesorul Tudorel Butoi, psiholog criminalist cu state vechi, a declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că „în zona infracțiunii de terorism, orice zvon, orice informație cu aspect ce poate reprezenta o amenințare trebuie verificată cu seriozitate”. „Astfel de indivizi prezintă deformări ale personalității, deliruri paranoice. Caută o modalitate de descărcare, ca și piromanii, de exemplu, care, așa cum am întâlnit cazuri, simt nevoia să dea foc, să simtă mirosul de pucioasă”, ne-a explicat profesorul Butoi. „În cazul de față, susține psihologul criminalist, individul simte nevoia să pună în aplicare această dorință într-o formă de actualitate, mediatizată intens în ultima vreme, sub forma unor așa-zise atacuri teroriste”. Tudorel Butoi a explicat că, deși astfel de persoane nu prezintă un grad de periculozitate ridicat, „nu poți ști dacă amenințarea venită de la un telefon este sau nu reală”. „Cu amenințările teroriste nu te joci”, a punctat psihologul criminalist.

 

Te-ar putea interesa și: