Evenimentul Zilei > International > Coronavirusul generează stare de alertă în UE. Întâlnire de urgență la nivel înalt

Coronavirusul generează stare de alertă în UE. Întâlnire de urgență la nivel înalt

Comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides a convocat pentru luni o reuniune a reprezentanţilor din sănătate din Uniunea Europeană în vederea discutării opţiunilor de răspuns în faţa răspândirii unei tulpini noi şi mortale de coronavirus, informează sâmbătă agenţia DPA.

„Suntem pregătiţi să acţionăm şi să ne intensificăm răspunsul dacă este nevoie”, a scris Kyriakides pe Twitter adăugând că Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) este „în curs de actualizare a evaluării riscului”.

Coronavirusul a fost confirmat la doi pacienți din Franța.

Primul caz se referă la un pacient internat într-un spital din Bordeaux (sud-vest), iar al doilea la Paris, a precizat ministrul în cursul unui briefing de presă la Ministerul Sănătăţii, dând asigurări că autorităţile vor depune toate eforturile pentru a limita propagarea virusului.

Cei doi pacienţi spitalizaţi, care s-au întors recent din vizite efectuate în China, au fost plasaţi in izolare.

„Suntem pe cale de a reconstitui istoricul acestor pacienţi pozitivi pentru a contacta persoanele cu care s-au intersectat”, a explicat ministrul, subliniind că perioada de incubaţie este probabil „în jur de şapte zile, între două şi 12 zile”.

„Avem astăzi primele cazuri europene, posibil pentru că am pus la punct testul foarte rapid şi suntem capabili să le identificăm”, a adăugat ministrul francez al sănătăţii.

Bilanţul oficial al maladiei declanşate de acest coronavirus apărut în decembrie într-o piaţă de produse agroalimentare din Wuhan, oraş din centrul Chinei, s-a înrăutăţit vineri, cu 26 de morţi.

Noul coronavirus aparţine aceleiaşi familii de virusuri care a provocat Sindromul Respirator Acut Sever (SARS), responsabil pentru moartea a 800 de persoane la nivel mondial, în pandemia din 2002-2003, care a debutat tot în China.

În momentul de faţă, cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost raportate în China, Japonia, Coreea de Sud, Filipine, Vietnam, Taiwan, Thailanda, Arabia Saudită, Singapore, Statele Unite, precum şi în teritoriile chineze Hong Kong şi Macao.

Aceasta a mai adăugat că este posibil să mai existe astfel de cazuri și în alte țări din Europa. Agnès Buzyn a mai punctat că toți cei care au călătorit în China și prezintă simptomele coronavirusului să evite să meargă la camerele de gardă pentru că există riscul de îi infecta pe ceilalți.