Copilul legat de pat va fi evaluat psihic

Copilul legat de pat va fi evaluat psihic

O comisie va stabili dacă băieţelul a fost supus unor rele tratamente. În acest caz, cadrele medicale riscă sancţiuni penale.

Direcţia pentru Protecţia Copilului Argeş a solicitat ieri o evaluare medicală a băieţelului de 3 ani care a fost legat de pat cu tifon de cadrele medicale de la Spitalul de Pediatrie din Piteşti. Astfel, o comisie mixtă formată din specialişti de la Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Argeş şi de la Direcţia pentru Protecţia Copilului va stabili dacă Alexandru Micu a avut de suferit în urma imobilizării. În cazul în care se constată că a fost vorba despre rele tratamente aplicate unui minor, medicii şi asistentele implicate în acest caz riscă să li se întocmească dosare penale. „Credem că a fost un abuz“

Adrian Macovei, şeful Direcţiei pentru Protecţia Copilului Argeş, susţine că este absolut necesară evaluarea stării fizice şi psihice a copilului. „Considerăm că ceea ce i s-a întâmplat băieţelului este un abuz. În plus, putem demonstra că acest copil nu a avut un drept stipulat prin lege: accesul la servicii medicale. Acea susţinere a copilului de mijloc a fost o imobilizare silnică, un abuz fizic, ce nu putea fi justificat de nicio boală. Putea fi legat de pat doar dacă era nebun. Neexistând o cauză, credem că a fost un abuz. Luni, comisia medicală va da un verdict final cu privire la traumele suferite de copil. Dacă se va dovedi că s-a ales cu traume fizice sau psihice, medicii şi asistentele care l-au avut în grijă vor fi daţi pe mâna Parchetului şi a poliţiei pentru rele tratamente“, susţine Adrian Macovei. Din comisia mixtă fac parte specialişti din mai multe domenii de medicină şi asistenţă socială: psiho-pediatru, medic legist, asistent maternal şi pediatru.

Adrian Macovei, şeful Direcţiei pentru Protecţia Copilului Argeş:  "Dacă se va dovedi că s-a ales cu traume fizice sau psihice, medicii şi asistentele care l-au avut în grijă vor fi daţi pe mâna Parchetului şi a poliţiei pentru rele tratamente." Comisie formată din medici şi jurişti În cazul în care comisia va stabili că Alexandru Micu nu a suferit traume fizice sau psihice, cadrele medicale riscă sancţiuni disciplinare, potrivit reprezentanţ ilor ASP Argeş.   „Am constituit o comisie la nivelul autorităţii, formată din jurişti şi medici pentru a vedea dacă a fost sau nu un abuz asupra unui minor. În funcţie de concluzii, pot fi date sancţiuni disciplinare sau, dacă este vorba despre rele tratamente, poate fi vorba şi despre sancţiuni care ţin de Codul Penal“, explică Roxana Marinescu, directorul ASP Argeş. Pe de altă parte, în urma anchetei interne, conducerea Spitalului de Pediatrie din Piteşti susţine că nu s-a constatat nicio deficienţă, iar asistentele l-ar fi legat pe micuţ pentru a-l proteja, acesta putând să se mişte liber în pătuţ. Alexandru Micu, în vârstă de 3 ani, a fost internat sâmbătă cu diagnosticul de pneumonie, băieţelul fiind adus de la un centru de plasament. Două zile mai târziu a apărut într-un cotidian local o fotografie în care micuţul era legat cu tifon de zăbrelele de la pătuţ.

Ne puteți urmări și pe Google News