Copiii români, nişte uriaşi pe care crapă hainele "made in China"
- Ionu ţ Fantaziu
- 8 ianuarie 2011, 19:52
Mărimile hăinuţelor pentru minori au rămas în urmă faţă de dimensiunile reale ale copiilor din România. Soluţia ar fi foarte simplă: să le impunem chinezilor schimbarea măsurilor.
O anomalie străbate România: măsurile la hainele pentru copii nu mai au corespondent în realitate - acestea sunt mai mici decât dimensiunile minorilor. De ani buni, părinţii s-au obişnuit să le cumpere copiilor haine cu două-trei mărimi mai mari decât vârsta trecută pe etichetă.
Dacă nu-ţi plimbi copilul din magazin în magazin, să probeze toate hainele pe care urmează să i le cumperi şi ţii cont doar de etichetă, rişti să dai greş, să fii nevoit să mai faci un drum până la magazin ca să schimbi ce ai cumpărat.
Băieţii de 6 ani se îmbracă cu bluze care au trecute pe etichetă vârsta de 8 ani, iar fetiţele de 8 ani au rochiţe pentru 9-10 ani. Diferenţele sunt şi mai mari odată cu creşterea vârstei: la 11 ani, băieţii poartă geci de 14 ani sau chiar 16 ani. Motivul: majoritatea hainelor sunt importate din China, iar sistemul de dimensionare e neschimbat din anii ’80.
Noile generaţii de copii se dezvoltă mult mai repede. "Este cert că a crescut înălţimea la copii. Dacă ne uităm pe stradă, sunt tineri şi tinere care au peste 1,70-1,75, iar acest lucru nu se manifestă brusc, peste noapte, ci din adolescenţă. Acest lucru este datorat unei alimentaţii mai bogate şi mai diversificate faţă de trecut, când se mânca mai sărăcăcios", e de părere doctorul Andrei Firică de la Clinica de Ortopedie din cadrul Spitalului Colentina.
"Fetiţa mea de 8 ani poartă haine de 10 ani"
În cele peste zece magazine în care am fost, sfaturile vânzătoarelor au fost împărţite: unele ne-au spus că vârsta trecută pe etichetă corespunde întocmai, altele că ar fi mai bine să ne luăm după înălţimea copilului, e mult mai sigur. "E foarte posibil să nu se potrivească, e bine să ştiţi înălţimea, data aceasta e mai importantă. Vă dau un exemplu, fetiţa mea de 8 ani, care are 1,40, poartă haine de 10 ani. Dacă e să ne luăm după etichetă, potrivit standardelor, la vârsta ei ar trebui să se înscrie la media de înălţime de 128 de centimetri", ne-a explicat vânzătoarea de la magazinul N&M, din mallul bucureştean Unirea Shopping Center.
La magazinul alăturat, la Crido Kids, vânzătoarea ne-a asigurat că se potrivesc toate hainele. "Oricum, dacă nu-i vine copilului puteţi aduce hăinuţele cu bonul şi le schimbăm", ne-a asigurat aceasta. O clientă a fost de altă părere. "Pentru băiatul meu, care are 7 ani, cumpăr tot timpul haine de 8-9 ani. Le mai măsor şi din ochi, însă nu mă uit la etichetele cu vârsta, pentru că sunt înşelătoare", ne-a declarat Petronela Strat, mama lui Petru.
S-a întors cu hainele la magazin
Marian Apostolache, care are o fetiţă de 8 ani, s-a întors la un magazin din centrul comercial Carrefour de la Băneasa pentru a schimba câteva haine. "O bluziţă şi o pereche de pantaloni pe care le-am cumpărat cadou să le îmbrace pentru Revelion au fost mai mici cu o mărime. Pe etichetă scria că e pentru 8 ani. În general mă feresc să-i cumpăr eu haine de unul singur pentru că măsurile nu se potrivesc", a povestit tatăl. La cabina de probă, Iulian, un copil de 6 ani, îmbracă o bluză de 8 ani. "Asta îi vine perfect, cea de vârsta lui era mai scurtă la mâneci şi mai strâmtă", a apreciat mama sa, Violeta Chiper.
Împreună cu un copil de patru ani, am mers în mai multe magazine pentru a vedea dacă i se potrivesc hainele care au trecute pe etichetă vârsta sa. La magazinul Cora din cartierul bucureştean Berceni am probat copilul cu o bluză, o geacă şi o pereche de pantaloni. I s-au potrivit doar cele care erau pentru vârste mai mari, cu etichete de 5-6 ani. Cele pentru 4 ani îi erau mici.
Explicaţia: măsurile folosite de chinezi nu se mai potrivesc dimensiunilor copiilor români. Americanii, de exemplu, au modificat măsurile, folosind dimensiuni mai mari. De exemplu, la o haină produsă în China vârstei de 8 ani îi corespunde înălţimea de 128 cm, în timp ce la americani, înălţimea etalon la 8 ani este 136 cm, o valoare care pare mai realistă şi pentru copiii din România.
Cum se stabilesc mărimile
Specialiştii de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie (INCDTP) - cei care fac studii antropometrice ale populaţiei, pe baza cărora se stabilesc şi mărimile la haine - spun că actualul etalon a fost stabilit în urma unor sondaje realizate în 1970.
"Din 2008 şi până la sfârşitul anului trecut am desfăşurat o anchetă antropometrică împreună cu Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" Iaşi şi suntem în etapa de finalizare a rezultatelor. În 2011, INCDTP va elabora şi trimite în anchetă publică standardul referitor la măsurilor confecţiilor pentru copii", a precizat dr. Emilia Visileanu, directorul INCDTP. Cercetarea s-a realizat cu ajutorul unui sistem de scanare 3D, o cabină care măsoară dimensiunile cu ajutorul laserului.
Măsura românească pe etichetă, impusă la import
Însă măsurile stabilite de specialişti ar urma să fie aplicate probabil doar pe hainele produse în România, nu şi pe cele importate. Reprezentanţii textiliştilor spun că sar putea găsi soluţii pentru rezolvarea acestei anomalii.
"În Uniunea Europeană fiecare stat are libertatea de a-şi impune câte reguli doreşte la importuri. Cehia a transmis chinezilor un sistem de măsurare special pentru ţara lor. Acelaşi lucru ar trebui să-l facem şi noi", a declarat Maria Grapini, preşedintele Federaţiei Patronale a Textilelor, Confecţiilor şi Pielăriei.
5 centimetri în plus au în medie mărimile din sistemul american care, din punctul de vedere al părinţilor, sunt mai potrivite pentru copiii noştri
NEPOTRIVIRE. Copiii de patru ani încap doar în hăinuţe de 5-6 ani FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
CERCETĂRI
Aproape tot ce îmbrăcăm este fabricat în China, dar nu e doar cazul nostru. Americanii produc tot în China, dar cer măsuri mai mari. Şi noi am putea face la fel, însă testele pe copii încep abia anul acesta
LA COPII - Corespondenţa măsurilor la haine
COMERŢ
Importuri de haine din China: 7 containere pe zi
Industria comerţului cu haine importate din Asia este uriaşă în România. Anual se vând milioane de articole de îmbrăcăminte în magazinele de la noi care sunt, pur şi simplu, invadate de astfel de produse. Potrivit celor mai recente date ale Institutului Naţional de Stastică, până în luna septembrie a anului trecut, au fost importate din China peste 38.000 de tone de articole tricotate, confecţii şi accesorii de îmbrăcăminte. Dacă, în medie, un transport cu haine are 20 de tone, asta ar însemna că în ţara noastră au intrat, în primele 9 luni, ale anului trecut în jur de 7 containere pe zi. În acelaşi timp, pe tot anul 2009 au fost importate aproape 56.000 de tone de confecţii. Mai exact, românii au adus din China 195 de tone de ţesături croşetate sau tricotate, 20.000 de tone de articole şi accesorii de îmbrăcăminte tricotate sau croşetate, 17.000 de tone de articole şi accesorii de îmbrăcăminte, altele decât tricotaje, şi peste 18.000 de tone au intrat prin vama românească sub denumirea "alte articole textile confecţionate".
DIN EXPERIENŢA UNOR PĂRINŢI LA CUMPĂRĂTURI
"Atunci când cumpăr de pe internet sunt foarte atentă la înălţimea care este trecută la datele hăinuţelor. Băiatul meu e destul de înalt, am cumpărat după vârstă şi am greşit, nu le-a putut îmbrăca.“, MARIA TROFIN, mama unui copil de 8 ani
"Prefer să o iau cu mine în magazin. E mai sigur. Îi ştiu dimensiunile, dar m-am înşelat de vreo două ori şi m-am întors în magazin ca să le schimb. La papuci e acelaşi lucru, trebuie să cumpăr numere mult mai mari.“, CRISTINA BURDUHAŞ, mama unei fetiţe de 6 ani
"Preţurile hăinuţelor pentru copii sunt destul de mari, mult mai piperate decât cele pentru adulţi. Mi s-a întâmplat o dată să nu le potrivesc şi am fost să le schimb. De atunci îl iau cu mine ca să probeze.“, ROXANA PUŞCAŞU, mama unui băiat de 5 ani
"Dacă vreau să-i fac un cadou, merg la un magazin unde sunt etichetate după mărimi din Statele Unite. Deşi mi s-a întâmplat o dată să nu nimeresc măsura, chiar dacă era trecută pe etichetă vârsta băiatului meu.", ANDREI HILIŢANU, tatăl unui copi l de 9 ani