Evenimentul Zilei > Social > Copiii învață de la copii cum pot fi în siguranță pe internet
Copiii învață de la copii cum pot fi în siguranță pe internet

Copiii învață de la copii cum pot fi în siguranță pe internet

Pentru copii internetul este lumea lor. Sunt atât de naturali în mediul în care noi, adulții facem tot felul de strategii ca să ne adaptăm, încât era și momentul ca vocea lor să fie auzită în noul proiect lansat de Itsy Bitsy FM și Asociația ADFABER. Doi absolvenți ai Școlii de SuperEroi Itsy Bitsy Invatul Oul pe Găină, Carina Danețiu și David Măruță, ne spun cum pot copiii să fie în siguranță în spațiul digital, unde sunt zilnic, fie că fac școală, socializează cu prietenii, caută informații sau se distrează.

Înainte de pandemie părinții încercau să țină copiii cât mai departe de ecrane, iar spațiul virtual era vizitat “cu porția” de către cei mici. După ce “online-ul” a devenit și școală, și loc de joacă pentru copiii de orice vârstă, adulții au început să caute cu adevărat soluții să ii ajute pe copii să folosească doar partea bună a internetului și să rămână în siguranță făcând asta.

Dar, pentru că adesea adulții propun soluții departe de nevoile și așteptările copiilor, care sunt cu siguranță mult mai adaptați lumii virtuale, problemele sunt departe de a fi rezolvate. De aceea, doi copii cu puteri de eroi digitali au lansat o nouă emisiune la radio și on-line – Eroii internetului, cu Carina Danețiu și David Măruță.

Ei povestesc zilnic la radio din experiența lor de copii care explorează de ceva vreme internetul în siguranță și folosesc doar partea bună a spațiului virtual.

Din primele podcasturi am aflat deja câteva tips-uri utile tuturor:

  • Pe internet, veștile circulă repede, și cele bune, și cele rele. De aceea, ai mare grijă ce vești împărtășești, căci odată postate, ele nu mai pot fi controlate sau șterse;
  • Dacă te-ar întreba un străîn care este adresa ta, i-ai spune? Bineînțeles că nu! La fel ar trebui să faci și când ești pe internet, indiferent dacă ești copil sau adult;
  • La fel ca în viața reală, contează să fii o influență pozitivă atunci când ești on-line, recomandă cu convingere cei doi eroi.

Emisiunea poate fi ascultată la Itsy Bitsy FM zilnic, de la orele 7:25, 14:55 și 19:55, dar poate fi urmărită și în varianta video, pe Facebook Itsy Bitsy și YouTube Itsy Bitsy.

Asociația ADFABER este o organizație nonprofit dedicată dezvoltării societății și schimbării sociale prin intermediul tehnologiei. Majoritatea programelor ADFABER sunt realizate pentru domeniile educație și sănătate. Beneficiarii programelor sunt atât tinerii, cât și adulții care înțeleg beneficiile și oportunitățile pe care le oferă tehnologia, dar și grupurile considerate vulnerabile la schimbările aduse de tehnologie.

 

ITSY BITSY este unica platformă integrată de comunicare dedicată copiilor, părinţilor şi educatorilor şi include singurul post de radio din România pentru părinţi şi copii, platforma online www.itsybitsy.ro, ateliere pentru părinţi şi copii şi evenimente pentru timpul liber în familie. Itsy Bitsy FM emite în eter în Bucureșți și în peste jumătate din teritoriul României. Lumea Itsy Bitsy o puteţi accesa oriunde şi oricând, prin intermediul aplicaţiei gratuite ITSY BITSY FM, disponibilă în GooglePlay şi AppStore. Itsy Bitsy a inițiat și obținut, împreună cu partenerii săi, ca 1 Iunie să fie zi liberă naţională şi a iniţiat şi derulat campania strategică naţională de prevenire şi combatere a bullyingului în şcoli.