Contributiile la stat, intr-un singur cont

Contributiile la stat, intr-un singur cont

Firmele care nu au datorii la bugetul de stat vor plati, incepand cu 1 septembrie, contributiile la stat intr-un singur cont.

Un al doilea cont va fi disponibil pentru plata impozitelor. In prezent, companiile trebuie sa completeze intre 11 si 50 de ordine de plata pe luna - cate unul pentru fiecare impozit, taxa si contributie pe care o plateste la bugetul de stat, potrivit lui Daniel Chitoiu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Banii urmeaza sa fie directionati catre diferite bugete de ANAF. Pentru contribuabilii cu datorii, situatia se va schimba abia la inceputul anului viitor, din cauza soft-ului mai complicat necesar.

Declaratii on-line

De altfel, intreprinderile au toate sansele sa scape de birocratie incepand cu a doua jumatate a anului 2008, cand vor putea depune on-line declaratiile fiscale, a spus seful Fiscului, ieri, intr-o conferinta de presa.

Ne puteți urmări și pe Google News

In prezent, pe langa marii contribuabili, doar companiile din regiunea Bucuresti-Ilfov isi pot depune declaratiile on-line. Pentru aceasta facilitate, firmele trebuie sa solicite de la Ministerul Economiei si Finantelor un certificat digital de identificare a reprezentantului legal, care se elibereaza gratuit. De la 15 aprilie, de cand s-a introdus masura, firmele au depus 3.572 de cereri pentru certificate digitale, fiind eliberate 1.292 de documente.

Inceputul anului viitor este, totodata, momentul din care si contribuabilii persoane fizice vor putea depune on-line declaratiile de venit. Ca in cazul firmelor, persoanele fizice vor trebui sa obtina certificatul digital.

Veniturile colectate de autoritatea fiscala in primul semestru al anului depasesc 52 de miliarde de lei, in crestere cu 18% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Ca pondere in PIB, veniturile bugetare colectate in primele sase luni au fost de 13,53%. Scopul ANAF este ca, pana la finele anului, ponderea veniturilor bugetare in PIB sa se majoreze cu un punct procentual.