Liga I la fotbal are o contribuţie numerică nesemnificativă la Cupa Mondială din Africa de Sud. Din totalul de 736 de jucători selecţionaţi (lista a fost definitivată acum două zile), doar patru provin din campionatul lui Mitică. Ciudată coincidenţă, numai cei cu nume care încep cu litera „K” au avut norocul să prindă lotul ţărilor lor: Kapetanos (Grecia), E. Kone (Coasta de Fildeş), Kuciak şi Kozak (Slovacia).

Ceilalţi au pierdut şansa de a participa la Mondiale fie din cauze medicale, cazul hondurianului Costly, sau „au căzut” la ultimele trialuri, precum slovenul Matici şi ivorianul Lacina Traore.

Comparaţia cu alte campionate din Europa nu este deloc măgulitoare pentru fotbalul românesc. Din Premier League (Anglia) au fost selecţionaţi la diverse naţionale 118 jucători, din Bundesliga (Germania) – 84, din Serie A (Italia) – 80 şi din Primera Division (Spania) – 60.

„Boşorogii” englezi

Echipa Angliei este cea mai „bătrână” de la Cupa Mondială, cu o medie de vârstă de 28,7 ani. La cealaltă extremă, Ghana este cea mai tânără, având o medie de numai 24,1 ani.

Coreea de Nord, cea mai exotică prezenţă la această ediţie a turneului final, are, de asemenea, mult sânge proaspăt, media fiind de 24,8 ani. Echipa asiatică i-a şocat deja pe organizatori. Deşi regulamentul prevede clar că lotul pentru turneul final trebuie alcătuit din trei portari şi 20 de jucători de câmp, nord-coreenii l-au trecut pe Kim Myong-Won drept portar, deşi la echipa de club, Amrokgang, evoluează atacant!

Nord-coreenii „au închiriat” suporteri din China!

Coreea de Nord este singura echipă care nu va avea propriii susţinători, deoarece regimul totalitar de la Phenian nu le permite suporterilor naţionalei să plece peste graniţe.

Autorităţile comuniste „au închiriat” însă o mie de chinezi, care vor avea misiunea de a încuraja echipa pe durata turneului final! Coreea de Nord este singura ţară dintre cele calificate în care nu vor fi transmise meciurile de la turneul final. Profesorul Brian Myres, expert în propaganda nord-coreeană, a explicat motivele acestei atitudini greu de închipuit în lumea civilizată pe care o adoptă conducerea de la Phenian.

„Meciurile nu cred că puteau fi transmise în direct. Kim Jongil, liderul politic nord-coreean, nu ar fi permis asta de frica unei umilinţe care putea duce la revolte de stradă sau la contestări ale regimului său”, a spus Myres.

VALORI

Doar 13 norocoşi

Dintre cei 736 de fotbalişti care se vor întrece pe terenurile din Africa de Sud, doar 13 ştiu ce înseamnă bucuria de a pune mâna pe trofeul suprem din fotbal. În lotul Italiei, campioana mondială „en-titre”, au rezistat doar nouă medaliaţi de la ediţia precedentă: Gianluigi Buffon, Daniele De Rossi, Fabio Cannavaro, Gennaro Gattuso, Alberto Gilardino, Vincenzo Iaquinta, Mauro Camoranesi, Gianluca Zambrotta şi Andrea Pirlo.

Fabio Grosso, campion la ediţia din Germania – 2006, a fost lăsat pe dinafara lotului la „ultima strigare”, alături de Borriello şi G. Rossi. În afara italienilor, doar patru fotbalişti au mai ridicat trofeul deasupra capului. Brazilienii Kaka, Lucio şi Gilberto Silva s-au bucurat de succesul final la ediţia din Japonia şi Coreea de Sud, din 2002.

Francezul Thierry Henry a cucerit titlul de campion mondial în 1998 chiar pe teren propriu. Superstarul aflat în dizgraţie la FC Barcelona este singurul campion din mileniul trecut care participă şi la a treia ediţie a turneului final din noul mileniu.