Evenimentul Zilei > Actualitate > Premierul Ponta a copiat cuvânt cu cuvânt 85 de pagini. Verdict în unanimitate în Consiliul de Atestare: PLAGIAT!
Premierul Ponta a copiat cuvânt cu cuvânt 85 de pagini. Verdict în unanimitate în Consiliul de Atestare: PLAGIAT!

Premierul Ponta a copiat cuvânt cu cuvânt 85 de pagini. Verdict în unanimitate în Consiliul de Atestare: PLAGIAT!

Potrivit unor surse, membrii Consiliului de Atestare a Titlurilor Universitare au ajuns la un numitor comun în ceea ce priveşte acuzaţiile de plagiat la adresa premierului şi spun că Victor Ponta a plagiat. Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor Universitare, care s-a reunit în această dimineaţă pentru a analiza acuzaţiile de plagiat la adresa lui Victor Ponta, a fost oficial desfiinţat. Ordinul de desfiinţare a apărut în Monitorul Oficial.

UPDATE 17:25: A fost dat publicităţii comunicatul oficial al Consiliului de Atestare a Titlurilor Universitare (CNACTDU), la sfârşitul întrunirii de astăzi, în care a fost analizată lucrarea de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta.

Verdictul: PLAGIAT! Comunicatul CNACTDU menţionează că analiza a reliefat că pasaje cuprinzând 85 de pagini din totalul de 307 a lucrării de doctorat sunt copiate cuvânt cu cuvânt din alte trei cărţi de specialitate. Aceste pagini nu sunt încadrate ca citate, între ghilimele, şi nu fac trimitere spre autorii originali, nici în subsolul paginilor, nici la informaţiile biblografice de la sfârşitul lucrării de doctorat.

O bună parte din paginile copiate de Victor Ponta sunt preluate dintr-o carte scrisă de Vasile Creţu, sursă care nu este menţionată deloc în lucrarea de doctorat a premierului.

Drept urmare, membrii Comisiei de Atestare a Titlurilor Universitare a înaintat o cerere oficială ministrului Educaţiei pentru retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta. Decizia a fost luată cu 13 voturi pentru, 0 împotrivă şi 0 abţineri. La vot au participat 6 academicieni şi alţi 7 oameni de ştiinţă.

Desfiinţarea Consiliului este ilegală

Cât priveşte decizia de astăzi a Ministerului Educaţiei, de retragere a atribuţiei de verificare a tezelor de doctorat de către CNACTDU, membrii comisiei afirmă că Ordinul publicat dimineaţă în Monitorul Oficial este ilegal. Atribuţiile Consiliului sunt prevăzute în Legea Educaţiei iar un ordin al ministrului nu poate anula o lege. Această măsură va fi contestată pe căile legale.

UPDATE 15:47: Rugat să comenteze decizia Consiliului, ministru Liviu Pop a sugerat că membrii acesteia ar fi "instrumentaţi de către o persoană acuzată şi ea de plagiat".
"Această comisie nu are această atribuţie. E comisia-Mircea Miclea, dacă vreţi", a mai spus Liviu Pop.
UPDATE 15:36: Membrii Consiliului de Atestare a Titlurilor Universitare sunt hotărâţi să dea verdictul, chiar dacă ministrul Liviu Pop i-a avertizat că decizia lor va fi lovită de nulitate. Amintim că premierul a anunţat public că va demisiona dacă vreo instanţă va reuşi să dovedească plagiatul tezei sale de doctoral.
UPDATE 12:49: Interimarul Liviu Pop a evitat să spună dacă o eventuală decizie a Consiliului va fi sau nu legală şi a spus că, în momentul de faţă, "el nu ştie cine se ocupă de analizarea tezelor de doctorat". Ministrul le-a dat asigurări celor 20 de persoane care alcătuiesc CNATCDU că nu-şi vor pierde funcţiile şi că vor face parte din viitoarea structură extinsă a Consiliului. Liviu Pop a declarat că nu a discutat nicio secundă despre plagiatele lui Victor Ponta.

Ministrul susţine că CNATCDU nu trebuie să analizeze cazurile de plagiat, că acest lucru îl poate face doar Comisia de Etică a Ministerului Educaţiei. Practic, ordinul de ministru publicat azi în Monitorul Oficial retrage dreptul CNATCDU de a analiza şi retrage titlurile de doctor, atribuţie pe care o avea până în acest moment. Comisia se putea autosesiza sau putea fi sesizată în cazul apariţiei unor plagiate.

Liviu Pop şi-a motivat decizia prin faptul că nu pot exista două instituţii care să aibă aceleaşi atribuţii, or diferenţa este următoarea: CNATCDU se sesizeazaă în cazul titlurilor universitare, iar Comisia de Etică a ministerului analizează acuzaţiile de plagiat pentru orice lucrare ştiinţifică. Întrebat de ce tocmai azi a amputat atribuţiile CNATCDU, când membrii comisiei aveau pe ordinea de zi analizarea lucrării de doctorat a lui Victor Ponta, ministrul Educaţiei a dat un răspuns premeditat: „Pentru că azi îmi expiră interimatul la minister”.

Liviu Pop a anunţat deja într-un interviu în EVZ că va continua oricum mandatul la ministerul Educaţiei, urmând a fi confirmat în funcţie de premier.
Ştergerea urmelor în cazul suspiciunilor de plagiat privind doctoratul lui Ponta au început în urmă cu o săptămână prin schimbarea componenţei Comisiei Naţionale de Etică, prin îndepărtarea unor membri consideraţi ostili şi cooptarea unor cadre de nădejde, apropiate USL. Pentru că n-au mai avut timp să facă acelaşi lucru şi la CNATCDU, Puterea a trecut la o măsură disperată: au desfiinţat pur şi simplu acest organism.

UPDATE 12.23: Întrebat de România Tv dacă îşi va da demisia în urma unui verdict negativ al Comisiei de Etică în privinta plagiatului, premierul Victor Ponta a răspuns: "Am spus că îmi asum responsabilitatea, da! Nu discutăm despre demisii acum! Dar, e adevărat, aştept verdictul şi îmi voi asuma responsabilitatea".

UPDATE 12:09: De mai bine de o oră ministrul interimar al Educaţie încearcă să convingă membrii comisiei că nu ei sunt cei care dau verdictul în cazul în cazul acuzaţiei de plagiat asupra premierului Victor Ponta. Reacţia ministrului vine ca urmare a faptului că majoritatea membrilor comisiei căzuseră de acord că Victor Ponta "a furat" doctoratul. Înainte cu cinci minute de apariţia ministrului, Monitorul Oficial a publicat decizia de desfiinţare a CNATDCU.

UPDATE11.30: După ce nu a putut fi accesat câteva minute pe site-ul Monitorului Oficial, ordinul de desfiinţare a CNATDCU este acum, din nou disponibil.

UPDATE 11:09: Ministrul Educaţiei s-a dus personal la şedinţa Consiliului de Atestare a Diplomelor Universitare pentru a le interzice membrilor să analizeze teza de doctorat a premierului. Liviu Pop spune că sarcina va reveni Consiliului Naţional de Etică, ai cărui componenţă a fost schimbată de curând. Liviu Pop a subliniat că vrea să explice "cu subiect şi predicat", că de cazul Ponta trebuie să se ocupe Consiliul Naţional de Etică. Actualii membri ai CNE sunt apropiaţi ai PSD.

UPDATE 10.55: CNATCDU a fost desfiinţat. Ordinul de desfiinţare emis de Ministrul Educaţiei a fost publicat în Monitorul Oficial.

UPDATE 10.30: Cristian Tudor Popescu a declarat la Realitatea Tv: „De această hoţie îşi poate da seama orice om care ştie să scrie şi să citească(…)Desfiinţarea Consiliului este o manevră de natură nazistă. Acţiunile USL sunt sfidătoare şi pot fi catalogate ca totalitare”.

UPDATE 10.16: Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a trimis corpul de control la Consiliu.
UPDATE 9:50: Şeful comisiei prezidenţiale de educaţie şi unul dintre membrii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor Universitare, Mircea Miclea, a spus că prim-ministrul a plagiat chiar mai multe paragrafe decât cele apărute în presă şi că le-a trimis deja colegilor săi un punct de vedere scris în care-şi anunţă verdictul.
"Din păcate, orice decizie a CNATCDU va fi lovită de nulitate dacă ordinul ministrului Pop de dizolvare a Consiliului va apărea în Monitorul Oficial. Decizia de a schimba componenţa mebrilor face un mare deserviciu României şi celor care şi-au luat doctoratele în ţară", a mai declarat Miclea. Soluţia găsită de el este ca fiecare membru în parte să-şi facă publică decizia, pentru a nu mai exista îndoieli cu privire la corectitudinea verdictului final.
Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare analizează astăzi posibilul plagiat al premierului Victor Ponta.
Consiliul poate da o decizie chiar astăzi, dar verdictul ar putea fi nul, deoarece, cu doar o zi înainte, ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop a desfiinţat Consiliul de Atestare a Titlurilor şi Diplomelor. Însă, după cum afirmă ministrul Pop, deocamdată, ordinul de desfiinţare nu a fost publicat în Monitorul Oficial.
Motivul invocat de ministrul Pop a fost absenţa unui raport de activitate pe care care conducerea trebuia să-l prezinte ministrului Educaţiei. Potrivit deciziei luate de ministrul interimar al Educaţiei, Consiliul urma să fie reînfiinţat cu un număr mai mare de membri.
"Deocamdată ordinul de desfiinţare a Consiliului nu este publicat în Monitorul Oficial. Am avut o analiză a fiecărui Consiliu Consultativ al Ministerului, acest Consiliu Naţional de Atestare a Diplomelor fiind unul din aceste consilii. În data de 21 iunie am înaintat acestui consiliu o adresă prin care i-am cerut lucrurile care erau stipulate în lege, rapoarte de activitate pe anul trecut şi multe alte lucruri deoarece există contestaţii. Acest lucru trebuia să se întâmple până ieri (n.red-joi), la ora 12:00, domnul preşedinte a spus că nu poate să le comunice, deşi erau chestiuni tehnice, fapt pentru care am înaintat o propunere de modificare, în sensul în care acest consiliu să fie până la 45 de persoane. În momentul de faţă, în consiliu sunt 20 de persoane", a spus ministrul interimar Pop, într-o intervenţie telefonică la Realitatea Tv.

Victor Ponta este acuzat de plagiat, potrivit revistei "Nature", care susţine că mai mult de jumătate din teza lui de doctorat ar conţine texte copiate.

Într-un interviu acordat unei publicaţii spaniole premierul Victor Ponta a declarat că, dacă se constată că a plagiat, va demisiona.