„Să vă spun ceva. Reacționăm imediat la ceea ce se întâmplă. Nimeni în lumea asta nu controlează virusul. După părerea mea, o să o ducem înainte-înapoi până apare vaccinul.

Întotdeanuna uitați-vă la statistici la oamenii din terapie intensivă. Asta contează.

Acuma, am destulă experiență, spun eu, în statisticile astea, că sunt acolo. Majoritatea oamenilor nici nu simt că au virusul. Adică o răceală e mai greu de dus decât virusul”, a declarat consilierul premierului Orban, deputatul PNL Virgil Guran.

Cel mai negru scenariu: Coronavirusul ucide 12% din populația României într-un an

Raed Arafat spune că am putea ajunge la 2800 de cazuri de coronavirus și 70 de morți zilnic, ceea ce ar însemna peste 2.000 de decese lunar.

Conform unor estimări care vizează evoluția pandemiei de coronavirus în România, specialiștii au anunțat că, în acest ritm al înmulțirii cazurilor, țara noastră ar putea să înregistreze aproximativ 2.800 de îmbolnăviri zilnic și peste 70 de decese. Pus în fața acestor estimări, făcute de specialiștii în sănătate, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a declarat.

„Orice scenariu este făcut pe bază de calcule matematice și orice scenariu poate să devină adevărat dacă nu se iau măsuri. Noi, clar, la acest moment, am recomandat și recomandăm în continuare respectarea măsurilor de distanțare și a măsurilor precum portul măștii, portul măștii în anumite zone, în aer liber, reducerea programelor în zonele de distracție sau unde există un contact mai intens între oameni de la o anumită oră.

Acestea sunt măsuri care, dacă urmărim țările europene, România nu e singura care le ia. (…) Indiferent cât s-a încercat să se bată joc chiar de măsurile care se iau, totuși măsurile care s-au luat în România sunt în consens cu măsurile care se iau în alte țări”, a spus Raed Arafat la B1 TV.

Oficialul din Ministerul Sănătății este supărat pe cei care au luat în derâdere măsurile de protecție și le-au nesocotit. „Normal. Din momentul în care sunt personaje (…) și am văzut acest lucru promovat de la un protest în Piața Victoriei, un mare candidat, și n-am să zic numele, deci nu vreau să menționez nume, cred că lumea știe la cine mă refer, când vine și îți spune, libertatea este mai presus decât viața.

Stai un pic, libertatea ta! Înțeleg, vrei să fii liber, să nu porți mască, vrei să te infectezi, e libertatea ta, dar până la momentul în care mă infectezi pe mine. Eu nu vreau să mă infectez.

Se bate joc de măsurile care sunt preventive, care ajută populația să limiteze răspândirea virusului și care ne ajută să reducem impactul pe terapie intensivă, și se confundă cu așa-zisa libertate absolută a individului de a face orice dorește. Această libertate absolută înseamnă că acest individ, la un moment, va călca peste libertatea altora de a rămâne sănătoși și de a nu se infecta”, a mai declarat Raed Arafat.