Consens pe tema educaţiei

Consens pe tema educaţiei

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, la Cotroceni, cu reprezentanţii partidelor parlamentare pentru a discuta pe tema pactului pentru educaţie.

UDMR, PSD, PNL şi PDL au anunţat la finalul întâlnirii cu preşedintele Traian Băsescu, că sunt dispuse să semneze pactul pentru educaţie, document care ar putea suferi o serie de modificări în următoarele şapte zile, după care va fi deschis spre semnare tuturor partidelor.

Întâlnirea dintre şeful statului şi reprezentanţii partidelor parlamentare pe tema Pactului pentru educaţie a durat aproximativ două ore, la final Marko Bela, Vasile Dâncu, Cristian Adomniţei şi Emil Boc susţinând declaraţii de presă în care au anunţat că formaţiunile lor sunt dispuse şi pregătite să semneze documentul. Băsescu doreşte depolitizarea subiectului

Preşedintele Traian Băsescu i-a avertizat, astăzi, pe reprezentanţii partidelor prezenţi la consultările pe tema Pactului pentru educaţie că dacă nu se va ajunge la o soluţie pentru reformarea acestui sistem România va fi "sacrificată".

În deschiderea întâlnirii, şeful statului a făcut observaţii pe marginea "prezenţei". "Nu pot să nu observ nivelul diferit de reprezentare al partidelor care probabil vorbeşte şi despre interesul real vizavi de problema educaţiei", a spus el.

"Obiectul meu este să depolitizăm subiectul. Nu avem nicio soluţie de creştere a competitivităţii fără să punem accent pe educaţie", a adăugat el. "Practic, inconştient sau conştient, în cazul în care nu vom reforma sistemul de educaţie, sacrificăm România şi asta parte dintre dumneavoastră sunt convins că o înţeleg", a subliniat preşedintele, adăugând că soluţiile pentru educaţie nu pot veni decât de la politicieni.

El a mai remarcat că "mult-criticatul diagnostic al Comisiei prezidenţiale s-a dovedit a fi bând", întrucât a fost "infirmat din punctul de vedere al severităţii" de evaluările internaţionale, care au declasat România din punctul de vedere al sistemului de educaţie "cu încă şapte locuri".

"Modernizarea sistemului atât de repede pe cât putem să o facem", a sintetizat şeful statului rolul politicienilor, precizând că propune partidelor să decidă asupra termenilor unui pact pentru educaţie care să vizeze obiectivele fundamentale ale sistemului, în baza cărora să se întocmească în următoarele 12 luni o strategie coerentă.

Schimbări

Discuţia de la Cotroceni se va axa pe modificările ce vor fi aduse legilor din învăţământ. Este vorba despre pachetul lansat la sfârşitul anului trecut de Ministerul Educaţiei şi care aduce schimbări importante în structura ciclurilor şcolare.

Învăţământul preuniversitar va începe obligatoriu de la vârsta de 3 ani. Învăţământul primar va avea cinci ani, deoarece apare o clasă pregătitoare. Gimnaziul va avea şi el cinci ani, clasa a IX-a fiind inclusă în învăţământul obligatoriu.

Potrivit proiectului, studiile liceale vor fi de trei ani pe Filieră Teoretică, iar pe Filiera Tehnologică vor exista două opţiuni: una directă, de trei ani, şi una progresivă, de patru. De asemenea, vor dispărea Şcolile de Arte şi Meserii.

Principalele modificări pentru mediul academic se referă la structura de conducere a universităţilor. Va apărea în plus un consiliu director care va funcţiona în paralel cu senatul universitar. Vor dispărea şi gradele didactice de preparator şi lector şi se va schimba modul de ocupare a funcţiilor de conducere şi al finalizării studiilor de licenţă.

Reacţiile partidelor UDMR: "Considerăm că în acest moment este nevoie de un astfel de pact naţional, este nevoie de un consens al partidelor politice din România şi a întregii societăţi din România privind reforma din sistemul nostru de învăţământ. Suntem de părere că în perioada actualei guvernări s-a făcut un progres important şi real, privind bugetul acordat învăţământului şi invetiţiile făcute în învăţământ, dar în acelaşi timp a venit momentul, când împreună, să ne gândim la o reformă a conţinutului privind acest învăţământ, luând în considerare necesităţile de compatibilitate cu sistemul de învăţământ european. Suntem de acord cu textul care ni s-a propus şi care conţine principiile pe baza cărora va trebui mai târziu să elaborăm strategia învăţământului românesc", a declarat Marko Bela la finalul consultărilor.

PSD: "Este nevoie de construcţia unui sistem de învăţământ agreat de partidele politice, dar construit de specialişti. În ceea ce priveşte poziţia partidului nostru, am discutat cu domnul preşedinte inclusiv semnarea unui asemenea document într-un loc simbolic sau în cadrul unui ritual care să nu aibă o trimitere politică. PSD a insistat, şi mă bucur că specialiştii din comisia prezidenţială, au acceptat câteva din principiile pe care le-am propus noi", a declarat Vasile Dâncu.

PD-L: Formaţiunea condusă de Emil Boc va semna Pactul Naţional pentru Educaţie. Preşedintele PD-L a precizat că formaţiunea politică pe care o conduce a înaintat Comisiei prezidenţiale pentru educaţie propunerile şi observaţiile care să fie incluse în document.

"S-a fixat un termen de 7 zile de către preşedinte pentru a transmite observaţiile, după care, începând de săptămâna viitoare, Pactul să fie deschis pentru semnare. (...) Este timpul să găsim numitorul comun în ce priveşte performanţa sistemului educaţional românesc", a afirmat Emil Boc.

PNL: La rândul său, ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a declarat că PNL ar fi fost pregătit să semneze pactul chiar şi în cadrul întâlnirii de miercuri de la Cotroceni, în cazul în care observaţiile acestui partid pe marginea documentului ar fi fost însuşite de iniţiator, adică de Comisia prezidenţială.

"Ar fi nesincer şi politicianist ca PNL să nu semneze acest pact", a spus Adomniţei, explicând că, din moment ce mare parte a principiilor enunţate în documentul Preşedinţiei se regăsesc în pachetul de legi iniţiat de Ministerul Educaţiei şi supus dezbaterii publice, PNL nu poate decât să fie de acord cu pactul.

El a adăugat că PNL este dispus să semneze pactul pentru că, dacă toate partidele şi-au exprimat adeziunea la el, înseamnă că sunt de acord implicit şi cu pachetul de legi al Ministerului, care cuprinde principiile din document.

"Mi-aş dori să fie un lucru sincer, nu un motiv pentru întârzierea reformei în educaţie sau un motiv pentru ca efectele pachetului de legi privind educaţia să nu fie pus în practică", a spus Adomniţei, referindu-se la elaborarea strategiei pentru învăţământ, în următoarele 12 luni.   Administraţia prezidenţială va stabili locul şi ora semnării textului final al Pactului pentru educaţie, după cele şapte zile în care partidele vor putea propune clarificări de ordin tehnic în legătură cu documentul.

"Toate partidele prezente şi-au dat acordul asupra principiilor enunţate în proiectul de Pact trimis de către şeful statului liderilor partidelor parlamentare în data de 20 februarie, anul curent", se arată într-un comunicat al administraţiei

Partidele prezente la consultări au exprimat dorinţa de a propune unele clarificări de ordin tehnic, care să fie incluse în forma finală a textului în termen de şapte zile.

"La sfârşitul acestei perioade, textul final va fi supus semnării, locul şi ora urmând să fie stabilite de către Administraţia Prezidenţială. Documentul va fi deschis spre semnare partidelor politice, iar apoi şi celorlalţi actori sociali ai sistemului educativ: sindicate, asociaţii profesionale, ligi şi organizaţii ale elevilor şi studenţilor, asociaţii ale părinţilor", se arată în comunicat.

Potrivit Preşedinţiei, Pactul fundamentează strategia şi componentele normative ale acţiunilor din domeniul educaţiei şi cercetării ce urmează a fi detaliate în perioada următoare

(15:30)

Ne puteți urmări și pe Google News