Turcia a trimis marțea trecută sute de militari la o tabără din regiunea Bashiqa, din nordul Irakului. Ankara a explicat că aceasta este doar o rotație de rutină în cadrul unui program existent de mai multă vreme de a ajuta Irakul să elibereze Mosul, și că trupele au rolul de a-i apăra pe consilierii militari turci.

Însă regimul irakian susține că desfășurarea trupelor turce s-a produs fără acordul său, și că acestea trebuie retrase „imediat”. Duminică premierul Haider Al-Abadi a declarat că țara sa s-ar putea adresa Consiliului de Securitate ONU, dacă trupele Ankarei nu sunt retrase în interval de 48 de ore, și a vorbit despre o violare teritorială.

Însă ministrul de Externe turc Mevlüt Cavușoglu susține că Abadi a cerut în repetate rânduri un sprijin mai activ al Turciei împotriva ISIS și că alte țări au jucat un rol în această reacție ciudată a Irakului. Deși nu a dat mai multe detalii, este evidentă aluzia la Rusia, ale cărei relații cu Turcia s-au răcit dramatic, după doborârea avionului rus la frontiera siriană.

La Kanal 24, Cavușoglu a explicat:

„Este de datoria noastră să îi apărăm pe soldații noștri care sunt consilieri acolo. Toată lumea este prezentă în Irak. Scopul tuturor este clar: să antreneze și să echipeze. Prezența noastră acolo nu era un secret.”

La rândul său, duminică, premierul turc Ahmet Davutoglu a declarat că noua desfășurare este o rotație a trupelor care apără tabăra instalată lângă Mosul, la cererea guvernului de la Bagdad și în coordonare cu Ministerul Apărării irakian.