Evenimentul Zilei > International > CONFLICTUL DIN UCRAINA. Rusia, acuzată că a DOBORÂT un avion ucrainean
CONFLICTUL DIN UCRAINA. Rusia, acuzată că a DOBORÂT un avion ucrainean

CONFLICTUL DIN UCRAINA. Rusia, acuzată că a DOBORÂT un avion ucrainean

Un localnic din satul rus Gukovo, situat chiar în apropierea frontierei dintre Rusia şi Ucraina, Dmitri Tliustaghelov, a filmat, în timp ce se afla pe malul unui lac din zonă, un tir cu rachete din lansatoare BM-21 Grad asupra teritoriului Ucrainei.

El a postat această înregistrare video pe pagina sa din reţeaua rusă de socializare VKontakte, confirmând astfel acuzaţiile autorităţilor de la Kiev că Rusia lansează atacuri împotriva obiectivelor ucrainene în Est.

Ulterior, această înregistrare video cu tot pagină a fost eliminată de pe Internet, dar ea a fost copiată de activişti ucraineni care au multiplicat-o şi postat-o pe mai multe site-uri.

În imagini se vede clar că tiruri de rachete Grad sunt efectuate de pe teritoriul rus asupra poziţiilor forţelor militare ucrainene angajate în operaţiunea specială împotriva insurgenţilor proruşi înarmaţi.

Analizând această înregistrare, experţi militari ucraineni au confruntat imaginile cu o hartă a zonei şi lucrurile s-au clarificat – stabilindu-se unde s-a aflat autorul înregistrării video, locul de amplasare a bateriilor Grad şi direcţia tirurilor.

Oficiali ai Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei declară că forţele armatei ucrainene sunt frecvent ţinta unor atacuri de pe teritoriul rus, relatează, la rândul său, agenţia de presă Interfax-Ukraina.

„Situaţia la frontieră în zona operaţiunii speciale rămâne dificilă, în mod permanent sunt utilizate sisteme de rachete Grad, artileria grea şi mortiere. Tiruri asupra poziţiilor grănicerilor ucraineni şi trupelor guvernamentale sunt efectuate de pe teritoriul Federaţiei Ruse”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului, Andrei Lâsenko, într-o conferinţă de presă, joi, la Kiev, potrivit Agerpres.

Poziţiile militarilor ucraineni sunt, în special, atacate dinspre localitatea rusă Kuibâşevo, din apropierea graniţei comune, a indicat el.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: