Conflictul din Ucraina pune presiune pe leu și prețurile la energie și carburanți

Conflictul din Ucraina pune presiune pe leu și prețurile la energie și carburanți

Pe fondul crizei din Crimeea, moneda naţională s-a depreciat ieri în raport cu principalele valute. Astfel, BNR a afişat un curs de 4,5169 lei/euro, în creştere faţă de referinţa stabilită vineri, de 4,4995 lei/euro.

"Leul nu a fost afectat în mod deosebit faţă de restul valutelor din regiune, nici dobânzile nu s-au modificat. Volumele reduse tranzacţionate arată că investitorii nu vor renunţa la plasamentele în lei", apreciază Narcis Noaghea, dealer BCR.

Însă, dacă tensiunile din Crimeea vor degenera, ne putem aştepta ca leul să intre într-o spirală a deprecierii.

"Deocamdată, în piaţa valutară efectul este limitat. Valutele emergente au înregistrat pierderi limitate, dar s-ar putea accelera în cazul în care conflictul se intensifică. Momentan, situaţia din Ucraina rămâne pe plan secundar în piaţa valutară, evenimentele majore ale săptămânii fiind şedinţa BCE de joi şi datele din piaţa muncii din SUA, ce vor fi publicate vineri. Cât timp nu va cauza un val de panică, influenţa va fi redusă asupra leului şi dobânzilor, dar există riscul unei deprecieri în masă a valutelor emergente, ceea ce doar ar amplifica aprecierea euro în faţa leului, la peste 4.55, cursul fiind deja într-un trend ascendent", subliniază Cristian Cochinţu, analist financiar, Admiral Markets.

În această situaţie, BNR ar putea trage frâna de mână. "BNR poate încerca să atenueze oscilaţiile pe termen scurt. Dacă tensiunile vor dura sau vor escalada, BNR are opţiuni limitate", spune analistul Aurelian Dochia.

Tensiunile din Crimeea i-a făcut pe investitori să se orienteze către plasamente mai sigure, cum sunt aurul, petrolul sau gazele, fapt care a dus la creşterea cotaţiilor. Totuşi, impactul acestei scumpiri va fi redus asupra ţării noastre. "România importă doar 20-25% din gazele pe care le consumă din Rusia, fiind mult mai putin expusă din acest punct de vedere faţă de Germania, de exemplu", a declarat pentru EVZ John J. Hardy, analist Saxo Bank.

Ieri, preţul petrolului Brent, de referinţă în Europa, a crescut cu 2%, la 111,2 dolari pe baril, pe bursa de la Londra, în condiţiile în care investitorii se tem că escaladarea conflictelor din Ucraina va avea posibile efecte negative asupra comerţului cu resurse energetice. Totodată, cererea pentru metale a crescut, tensiunile geo-politice generând un flux de capital către aur şi argint, pentru protecţie.

Ne puteți urmări și pe Google News