Evenimentul Zilei > Justitie > Condițiile împăcării dintre Vosganian și Tucă
Condițiile împăcării dintre Vosganian și Tucă

Condițiile împăcării dintre Vosganian și Tucă

Varujan Vosganian se împacă cu Marius Tucă dacă, cel din urmă ”aranjează” o emisiune la ”Sinteza Zilei” în care să dezmintă informațiile făcute în urmă cu șase ani, potrivit cărora Varujan a colaborat cu Securitatea. Declarația comună ar trebui publicată și pe prima pagină a ”Jurnalului Național”. În caz contrar, Vosganian continuă procesul de calomnie și cere 300.000 de euro. ”Altfel, vreau o soluție fermă care să taxeze amatorismul lui Tucă care a preluat fără profesionalism ceea ce a afirmat Vasile Turcu”, a precizat senatorul. Tăriceanu are și acum încredere în colegul liberal, un prieten din copilărie a afirmat că, de nouă ani, se vede zilnic cu el.

Penultimul termen al procesului de calomnie dintre senatorul Varujan Vosganian pe de o parte și Marius Tucă, Editura Intact și fostul securist Vasile Turcu pe de altă parte s-a consumat cu audierea lui Călin Popescu Tăriceanu și a celui mai bun prieten al lui Vosganian. Primul a susținut că a primit de la SIE o notă potrivit căreia Vosganian nu a colaborat cu Securitatea înainte de 1989. Al doilea a declarat, înspre încântarea judecătoarei, că în ultimii nouă ani s-a întâlnit zilnic cu senatorul liberal.
În așteptarea procesului
Regula de bază a oricărui proces care se respectă este că niciodată nu se știe când începe și cât durează. Cutuma a fost respectată și în cazul de față, având în vedere că dosarul de calomnie în care Vosganian cere 300.000 de euro era ultimul pe listă, în condițiile în care ședințele încep la ora 9. Senatorul s-a prezentat încă de dimineață și a așteptat o vreme în sală până s-a ”prins” că o să dureze câteva ore până să-i vină rândul la judecată. După aproximativ o oră a apărut și fostul premier. S-au întreținut în fața ușii zeci de minute, flancați de doi avocați care îi aprobau pe cei doi politicieni. Într-un final, obosit de atâta stat în picioare, Tăriceanu s-a rezemat de o coloană privind din jos în sus la interlocutorii săi care discută intens.
Tehnologia alungă plictisul
Se făcuse orele prânzului când au intrat în sală cu convingerea că nu are cum să mai dureze mult. Protagoniștii se așează în penultima bancă și ascultă atenți pledoaria unui avocat cu burtă și plete. Așa au aflat că o casă din Bucureștiul anului 1946 era ipotecată la bancă, astfel încât actualul moștenitor nu mai are drept asupra ei. Speța i-a plicitisit rapid pe cei doi liberali, așa că Vosganian a scos din geantă o tabletă iPad și a început să citească presa. Mai conservator, Tăriceanu și-a scos tacticos ochelarii și a făcut același lucru, conectat la internet prin telefon.
Catolicul Tăriceanu
După aproximativ jumătate de oră vine rândul dosarului cu numărul 12. Fostul premier înaintează și i se pune în vedere că trebuie să jure pe Biblie. Întrebat dacă-i creștin ortodox, fostul premier corectează arătând că este catolic după care jură ca va spune adevărul. Urmează câteva întrebări ușoare din partea avocatului lui Vosganian din care am aflat că, în 2006, înainte de a face propunerea pentru funcția de comisar european a României la Bruxelles, a cerut de la Serviciul de Informații Externe o informare privind persoana lui Varujan Vosganian. Din adresa primită a rezultat că armeanul nu a colaborat cu fosta Securitate. Ulterior, a negat că ar fi făcut presiuni asupra SIE să primească acel răspuns și a arătat că este convins că nota Serviciului secret era cât se poate de veridică.
În numele patriei
Întrebat cine a decis retragerea candidaturii lui Vosganian pentru înalta funcție politică europeană, fostul premier a arătat că senatorul s-a retras din proprie inițiativă, după ce premierul a avut o discuție cu președintele Comisiei Europene, Manuel Barroso. Pentru ca imaginea României pe plan extern să nu aibă de suferit, Vosganian s-a retras și, drept recompensă, a fost numit de Tăriceanu în funcția de ministru al Economiei. O altă întrebare a vizat poziția Președinției în raport cu propunerea României pentru ocuparea funcției de comisar european. Motivând că a trecut mult timp de atunci, fostul premier a arătat că nu-și aduce aminte care a fost poziția lui Traian Băsescu față de candidatura lui Varujan Vosganian.
Prietenul din clasa I
Pus în situația de a citi și semna declarația dată în fața judecătorilor, Tăriceanu a recunoscut că nu înțelege scrisul grefierei. ”Mă depășește”, murmură ușor stingherit deputatul liberal, în timp ce grefiera îi citește la ureche propria declarație. Urmează un alt martor adus în apărarea lui Vosganian, ”cel mai bun și vechi prieten al meu”, după cum ține să precizeze senatorul liberal. Din declarațiile date în fața instanței am aflat că cei doi se știu din clasa I, de pe vremea când erau vecini în Focșani. Cât au fost despărțiți, prietenii se întîlneau săptămânal. De când vecinul s-a mutat în București, se văd zilnic. Și asta de 9 ani, lucru care a impresionat-o pe președinta de complet.
Merceologul cuminte
Prietenul de 50 de ani a arătat că, după terminarea facultății, Vosganian a lucrat ca merceolog la fabrica de bere Rahova, loc unde-l vizita foarte des. A jurat că a sa cunoștința nu a plecat din țară înainte de 1989 și că nu a găzduit, niciun străin în propria casă. Întrebat de stilul de viață al politicianului, prietenul din copilărie l-a caracterizat drept un ”om cumpătat, cu care vorbea în șoaptă înainte de 89 despre diferite chestiuni politice și care provine dintr-o familie de cheaburi, fiindu-le confiscată averea”.
Apel la rațiune
Într-un final, judecătoarea a adunat părțile în fața prezidiului și le-a întrebat dacă, înainte de ultimul termen, nu ar fi rost de împăcare. Vosganian a precizat că scandalul politic declanșat de fostul ofițer DIE Vasile Turcu, fugit în America înainte de 1989, i-a adus mari prejudicii de imagine. Astfel, el a povestit că în urmă cu doi ani, jurnaliștii de la Euronews i-au luat un interviu în calitate de vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor, cu ocazia decernării premiului Nobel, Hertei Muller. Din cauza suspiciunilor care încă mai planează asupra trecutului său, interviul nu a mai apărut. Cu toate acestea, senatorul ar putea ajunge la o înțelegere cu Marius Tucă și cu Editura Intact dacă ”domnul Tucă se întâlnește cu mine, ne punem de acord asupra unei declarații comune și, pe post, în timpul emisiunii ”Sinteza Zilei”, o difuzăm. Aceeași declarație va trebui publicată pe prima pagină a cotidianului Jurnalul Național”, și-a expus condițiile îngropării conflictului senatorul liberal. ”Prejudiciul adus poate fi acoperit printr-o emisiune la Antena 3, la Sinteza Zilei, în care domnul Tucă să explice de ce a tăcut în acești șase ani”, a repetat Vosganian.
Nemulțumire senatorială
Ultimul termen al procesului a fost stabilit pentru 25 mai, ”pentru ca părțile să aibă timp să se întâlnească și să se înțeleagă”, după cum a încheiat judecătorul. Termenul lung l-a nemulțumit pe Vosganian care a precizat că, dacă există disponibilitate, înțelegerea se poate face în 24 de ore și nu înțelege de ce este nevoie de două luni pentru atâta lucru. A plecat pe jos, însoțit de prietenul din copilărie, fiind ignorat de jurnaliștii prezenți pentru un alt eveniment
Se judecă de șase ani
În septembrie 2010, după patru ani de amânări, magistrații Tribunalului București au respins ca neîntemeiată acțiunea depusă de fostul ministru al Finanțelor Varujan Vosganian, în care acesta cerea daune de 300.000 de euro fostului ofițer al Centrului de Informații Externe (DIE) Liviu Turcu și jurnalistului Marius Tucă, pentru publicarea în cotidianul ”Jurnalul National” a unui articol în care se arăta ca liberalul ar fi fost agent al Securității. Vosganian a făcut apel care s-a judecat azi la Curtea de Apel.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: