Dragnea a simțit momentul. Momentul în care poate contracara ofensiva mediatică declanșată pe tema dragostei PSD-ALDE față de corupți, cărora li se pregătește o amnistie și o grațiere, o lege a răspunderii magistraților, eventual și porții duble de mâncare de la cantina închisorilor. O temă care amenința să acopere toate măsurile luate de noul guvern, așa cum se anunțase din timpul campaniei electorale. Nu trecea printr-o perioadă ușoară. Guvernul Dragnea-Grindeanu era pus în dificultate atât din cauza numirii unor cvasi-necunoscuți în posturi cheie, cât și a modului în care a fost conceput, ca un avort refuzat de medic din motive de conștiință: respingerea lui Sevil Shhaideh de către președintelui Iohannis. A mai venit și Generalul Iarnă, zis Urgia Albă, albind jumătate din hartă, de părea că începutul noii guvernări nu va fi deloc ușor. Așa că Liviu Dragnea s-a decis să iasă la bătaie. 

În orice perioadă post-electorală intervine un moment de torsiune, atunci când evenimentele o pot lua la vale, cu tot cu construcții politice. Sentimentul de putere de după alegeri este greu de gestionat, cu atât mai mult cu cât nu ai de-a face cu o Opoziție puternică. Cam asta în utmă cu câteva zile era situația coaliției PSD-ALDE, sprijinită de UDMR. Cine să i se opună? Un PNL rablagit cu o președintă interimară care gândește în șabloane? USR, struțo-cămila care va deveni partid adevărat, dacă are noroc, de-abia pe la jumătatea mandatelor de parlamentari? PMP, condus de Traian Băsescu și atât? ONG-uri nu mai există, posturile TV de știri sunt 80 la sută pro-PSD, ziarele fac ce pot, iar ironiile de pe Facebook nu fac nici cât o ceapă degerată.

Numai că în viață, ca și în economia de piață, nici un loc liber nu rămâne neocupat, așa că trebuie să fii atent și să te aștepți la ce-i mai rău. Liviu Dragnea a văzut cum lucrurile începeau să intre pe un făgaș în care se simțea inconfortabil. A văzut că Președintele Iohannis are gând să joace rolul cavalerului, forțând chiar și o suspendare. Pentru că românii i-ar fi considerat responsabili pe cei cărora tocmai le dăduse votul, nu pe cel care refuza să numească un premier din păartea coaliției majoritare. Adică Liviu Dragnea urma să fie din nou condamnat, de această dată simbolic, dar tot din motive electorale, nu de un tribunal, ci la Judecata Poporului. Așa că a evitat cât a putut declanșarea crizei, deși mulți îl împingeau spre acolo.

Nu s-a lăsat nici președintele Klaus Iohannis, pentru că era cel care preluase declanșarea ostilităților. Le preluase atât de hotărât încât de la nivelul său, al Președinției României ignora cu seninătate dezvăluirile lui Sebastian Ghiță privind modul în care s-au găsit la aceeași masă de sute de ori în ultimii ani, șefi din Parchet, cu șefi din SRI, asezonați din când în când cu câte un șef de stație CIA, punând la cale dosare și condamnări. Și ce va mai veni. 

De fapt, cred lui Klaus Iohannis îi convine de minune modul în care sunt dezbrăcați de uniformă și robe, unii ofițerii superiori din SRI și unii magistrații de rang înalt. Este o situație de criză în care numai el îi poate apăra. Pentru că Sistemul răspunde la comanda Președintelui, indiferent de ceea ce spune un lider politic sau un ziarist. Iar dacă ultimii aruncă cu vorbe, primii aruncă cu dosare și ani de închisoare. 

Poate obține subordonarea Sistemului mai rapid și mai fidel decât Traian Băsescu. Pentru că Traian Băsescu a făcut-o numind oameni tineri, fără biografii pătate, neînfricați, la conducerea SRI, SIE, DNA, iar Klaus Iohannis va prelua aceeași oameni, puțin mai bătrâni, mult mai pătați, dar foarte speriați. Diferența de 12 ani în biografiile acestora va marca drumul României de acum înainte.

Radu Tudor, fostul nostru coleg de la EvZ, remarca zilele trecute că amânarea nominalizării premierului PSD-ALDE putea să mai aibă o explicație:

"în ultimele trei zile de guvernare ministrul justiției Raluca Prună a forțat numirea rapidă și trecerea prin CSM a unor procurori șefi în structurile PICCJ, inclusiv Parchetele Militare (…) Prin această numire pe ultima secundă a guvernării, cea mai importantă secție a Parchetului General, cea care poate și trebuie să ancheteze înalți demnitari ce au săvârșit ilegalități altele decât corupția, rămâne exact ca înainte".

Să fie vreo legătură cu ceea ce spuneam mai spus? Foarte probabil, mai ales că acest semnal de alarmă care a fost precedat de câteva declarații dure ale unor PSD-iști care cereau să se blocheze orice numiri noi până la instalarea noii Puteri. Cred că vorbim despre aceeași gândire și aceleași informații în condițiile în care Antena 3 și PSD sunt mai mult decât spirite înrudite. 

Revenind la situația creată, Liviu Dragnea se găsea în situația de a fi din nou în postura "condamnatui", a liderului politic reacționar care atentează la fundamentele statului de drept. Așa că a așteptat momentul. 

O știre de pe pagina întâi nu poate fi scoasă decât de o altă știre la fel de importantă, spune una din legile nescrise ale meseriei. Iar Liviu Dragnea ne-a furnizat-o aseară, după ce ne anunțase că va trece legile prin ordonanțe de urgență, "pentru că România nu poate rămâne blocată din cauza unor orgolii sau unor supărari". Iată declarația sa: 

”Din păcate, Președintele nu a cerut explicații premierului Cioloș, ministrului de Finanțe, Anca Dragu, președintelui Consiliului Fiscal, ministrului Fondurilor Europene, șefului ANAF pentru ceea ce  s-a întâmplat la Ministerul Finanțelor la sfârșitul anului. Dar o să cer aceste explicații mâine (luni, n.r.). Este foarte posibil ca să inițiem o comisie de anchetă referitor la ceea ce s-a întâmplat la Ministerul de Finanțe. Ei au estimat pe hârtie că veniturile în România la finalul lui 2016 vor crește cu aproape trei miliarde de lei, drept pentru care aceștia au făcut o rectificare pozitivă. Asta era undeva la sfârșitul lui noiembrie. 

31 decembrie ne arată că veniturile  sunt mai mici cu 10 miliarde de lei, sau chiar cu 14 miliarde. Acest lucru este total ilegal. Cineva a mințit cu aceste date, ceea ce nu s-a mai întâmpat în România, și  va trebui să plătească"

Ce ne-a spus președintele PSD? Că din banii Poporului au dispărut într-o lună, vreo 2,5-3,5 miliarde de euro, nici el nu știe sigur. Într-o complicitate a "supărăciosului" Klaus Iohannis cu "mincinosul" Dacian Cioloș, nu s-au mai încasat veniturile raportate. Știre preluată de toate televiziunile. Care anunță și înființarea unei comisii parlamentare care să vadă cine a mințit cu bună știință. Prilej de măscăreală televizată. 

Un meci nou prin care speră "condamnatul" Dragnea să devină Judecător.

Care va fi reacția Sistemului? Nici nu îndrăznesc să mă gândesc, darămite să scriu…

Te-ar putea interesa și: