Potrivit organizatorilor, Clubul Nautic Român, în colaborare cu Federația Română de Yachting, susținuți de Primăria și Consiliului Local Techirghiol, festivalul, care se desfășoară între 1 și 4 iunie este, practic, o sărbătoare a sportului şi a tineretului. “Evenimentul urmăreşte promovarea unui stil de viață sănătos, popularizarea sporturilor nautice, socializarea, consolidarea lucrului în echipă, incluziunea socială a copiilor şi tinerilor cu deficienţă de intelect și crearea unei culturi a sportului de masă”, informează președintele Clubului Nautic Român, Dan Mihăescu.
    
Prima zi va fi dedicată Zilei Internaţionale a Copilului, sărbătorită de 1 Iunie, incluzând şi festivitatea lansării la apă a celui mai mic velier sportiv, botezat NOE, o barca de acomodare şi iniţiere, pentru copii cu vârste între 1 şi 5 ani, premergătoare clasei Optimist. Velierul are lungimea de 139 cm; greutate: 9,5 kg; capacitate de transport: 41 kg; vitează maximă de navigaţie cu vele 5 km/hr. Planurile au fost achiziţionate din SUA şi donate clubului de ing. Emilian Gressianu şi a fost realizat din placaj Okoume de către comandantul de navă Călin Marinescu, pasionat de marangozerie.

În fiecare dimineaţă vor fi organizate cursuri de inițiere, cu antrenori şi instructori sportivi calificaţi, la toate disciplinele de concurs, înaintea concursurilor, fiecare zi urmând să se încheie, pe plajă cu festivități de premiere şi evenimente tematice de socializare, la o cană cu cei şi un foc de tabără. Sunt aşteptaţi să participe peste 400 de competitori la cele 13 discipline sportive (yachting, windsurf, kiteboarding, stand up paddle, kaiac, kaiac polo, canoe tug of war, aquathlon, volei pe plajă, oină pe plajă, badminton, trasul de parâmă, aruncarea bandulei la punct fix)  şi vor fi premiate 32 de categorii pe criterii de vârstă sex şi nivel competiţional (performanţă şi amatori).
 
Suprafaţa de desfăşurare a evenimentului ocupă o arie de peste 10.000 de mp, pe uscat, dintre care pe 7.000 mp de nisip vor fi amplasate terenurile dedicate sporturilor de plajă, iar pe apă competiţiile se desfăşoară partial în golful mic al lacului ce cuprinde o arie de 100 de hectare. Vor participa sportivi din toată ţara şi din toate mediile de activitate: militari români și americani de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, studenți ai Academiei Navale Mircea cel Bătrân, elevi ai Școlii de Maiștrii Militari a Forțelor Navale, ofiţeri din Garda de Coastă, sportivi legitimați la diverse cluburi de profil, dar și elevi și studenți,  sportivi din Arad, București, Piteşti, Tulcea, Medgidia și Constanța.

În fiecare seară a festivalului vor fi organizate petreceri pregătite de gazde: Seară latino,   seară cu specific indian în cadrul căreia Union of Indigenious Groups vor aduce în lumină autenticitatea culturală prin muzică și dans a două triburi de indigieni din Akwesasne – America de Nord și Ghana – Africa de Vest, defilare de modă cu echipamente sportive coordonată de KateriniMou (Ecaterina Kolasiz), spectacol susținut de Teatrul de Păpuși „Căluțul de Mare”,  momente artistice (dans, teatru și cântece live puse în scenă de studenții Facultății de Arte din cadrul Univ. Ovidius Constanța). “Este, aşadar, un eveniment care trebuie pus pe agenda oricărui iubitor de sport şi de frumos, un spectacol complet care împleteşte armonios sportul, tinereţea şi sănătatea”, spun organizatorii.