Publicația susține că agenția de informații olandeză AIVD analizează dacă situația respectivă a permis accesarea ilegală a unor date de către guvernul chinez.
Într-o declarație oficială, purtătorul de cuvânt al companiei Huawei a declarat că este "surprins" de reportajul publicat de Volkskrant și că nu va răspunde la alegațiile respective, deoarece acestea provin din surse anonime.
Anterior, un reprezentant al companiei a fost citat de publicația De Volkskrant spunând că Huawei respectă toate legile din fiecare țară în care își desfășoară activitatea și că "ține ușa închisă guvernelor sau persoanelor care doresc să utilizeze rețeaua pentru activități ce ar amenința securitatea cibernetică".
Un purtător de cuvânt al AIVD a declarat că agenția nu comentează reportajul Volkskrant.
În aprilie, agenția a declarat că este "de nedorit ca Olanda… să depindă de tehnologie hardware sau software al companiilor din țări care desfășoară programe cibernetice active împotriva intereselor olandeze", cu referire explicită la China și Rusia.
Dintre cele trei mari companii de telecomunicații olandeze, KPN și VodafoneZiggo au refuzat să comenteze pe marginea reportajului, în timp ce T-Mobile / Tele2 a declarat că nu dispune de informații cu privire la vreo investigație AIVD.
Reportajul a fost publicat la o zi după ce președintele american Donald Trump a interzis ca Huawei să cumpere tehnologie vitală din SUA fără aprobare specială, interzicând efectiv echipamentele companiei respective în rețelele de telecomunicații din SUA, din motive de securitate națională.
KPN a declarat luna trecută că va exclude echipamentele Huawei din "nucleul" rețelei sale mobile în viitor, dar va continua să utilizeze turnurile radio Huawei.
Un grup de lucru al guvernului olandez revizuiește în prezent liniile directoare în materie de securitate pentru a preveni spionajul, în ajunul deschiderii rețelelor mobile 5G în țară.

 

 

Te-ar putea interesa și: