Comisia UE refuză "să declare război" Franţei

Comisia UE refuză "să declare război" Franţei

Comisarul UE pentru justiţie şi drepturi fundamentale, Viviane Reding, a evitat ieri să spună dacă Franţa a încălcat legislaţia comunitară prin expulzarea romilor români şi bulgari, spre nemulţumirea unor deputaţi prezenţi la dezbaterea din Parlamentul European.

"Nu putem merge să declarăm război unui stat membru. Analiza nu s-a terminat, nu avem toate dovezile, dacă există sau nu discriminare, dacă procedurile au fost respectate", a spus Reding, precizând că a fost asigurată de Paris că repatrierile respectă legislaţia.

Cu câteva ore mai devreme, şeful Comisiei UE, Jose Manuel Barroso, ceruse apărarea drepturilor minorităţilor, refuzând la rândul său să critice Parisul.

Politica Franţei şi reacţia Comisiei, "care nu a oferit un răspuns clar" în privinţa legalităţii repatrierilor, au fost aspru criticate însă de eurodeputatul socialist Hannes Zwoboda şi de colegi liberali sau verzi ai acestuia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Popularii europeni, familia politică a preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, au respins criticile adresate Parisului, cerând în schimb măsuri concrete pentru integrarea romilor.

Proiectele pentru romi, monitorizate la Bruxelles

Despre integrare a vorbit şi Reding, când a avertizat că statele membre nu au aplicat măsurile necesare şi nu au folosit banii existenţi pentru integrarea romilor.

"Banii există, dar nu sunt folosiţi să rezolve problema. Oare pentru că nu este foarte popular în statele membre să iei banii UE pentru a-i investi în romi? Sper să mă înşel", a spus Reding, care a anunţat înfiinţarea unui grup de lucru ce va verifica modul în care statele membre folosesc fondurile primite pentru integrarea membrilor acestei comunităţi. "Banii există, dar nu sunt folosiţi să rezolve problema.“ VIVIANE REDING, Comisar UE pentru justiţie şi drepturi fundamentale