Evenimentul Zilei > Actualitate > Comisia româno-rusă s-a reîntâlnit după 10 ani pentru a discuta problema Tezaurului României
Comisia româno-rusă s-a reîntâlnit după 10 ani pentru a discuta problema Tezaurului României

Comisia româno-rusă s-a reîntâlnit după 10 ani pentru a discuta problema Tezaurului României

Comisia româno-rusă care se ocupă de studierea problemelor cu privire la istoria relațiilor bilaterale, ce include problema Tezaurului României depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial, s-a reîntâlnit după o pauză de 10 ani și a fost stabilită înființarea unor grupuri noi de experți pentru analizarea arhivei.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat luni că în perioada 25-26 martie anul acesta a avut loc la Sinaia a IV-a sesiune a Comisiei comune româno-ruse pentru studierea problemelor de pe urma istoriei relațiilor bilaterale, inclusiv problemele ce privesc Tezaurul României depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial.

Cele două părţi au continuat schimbul de opinii privind diferite aspecte referitoare la Tezaurul României, inclusiv la valorile Băncii Naţionale a României depuse la Moscova în timpul Primului Război Mondial, precum şi la restituirile din 1935 şi din 1956 de către Uniunea Sovietică a unor părţi din valorile româneşti, potrivit unui comunicat de presă al MAE.

"Pentru atingerea obiectivelor stabilite prin Declaraţia comună a miniştrilor Afacerilor Externe, din 2003, părţile au convenit dinamizarea activităţii Comisiei comune, aprofundarea activităţii de identificare a documentelor în arhive, iniţierea elaborării unor publicaţii comune, precum şi înfiinţarea unor grupuri comune de experţi pentru cercetarea documentelor de arhivă referitoare la tematica activităţii Comisiei", mai menţionează sursa citată.

Discuţiile au fost reluate după o pauză de 10 ani, MAE susţinând că reuniunea s-a desfăşurat "într-o atmosferă deschisă şi constructivă, marcând un nou important pas în direcţia studierii problemelor care intră în competenţa Comisiei".

Partea rusă a mulțumit Băncii Naționale a României pentru sprijinul logistic pe care banca l-a oferit bunei desfășurări a sesiunii Comisiei comune, mai anunță MAE.

Sesiunea următoare a Comisiei comune se presupune că urmează să aibă loc în Federația Rusă la Moscova în a doua parte a anului 2017, informează MEDIAFAX.