Evenimentul Zilei > Politica > Comisia Juridică a decis: căsătoria, între bărbat și femeie
Comisia Juridică a decis: căsătoria, între bărbat și femeie

Comisia Juridică a decis: căsătoria, între bărbat și femeie

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, ieri, raport favorabil, cu majoritate de voturi, iniţiativei cetăţeneşti pentru revizuirea Constituţiei cu privire la redefinirea familiei.

 Comisia juridică a aprobat textul aşa cum a fost el depus şi a respins un amendament iniţiat de doi deputaţi liberali.

Parcursul iniţiativei

”A existat un aviz pozitiv pe această iniţiativă cetăţenească şi de la Curtea Constituţională, ceea ce este foarte important, şi de la Consiliul Legislativ. Acum va intra pe ordinea de zi a plenului Camerei la o dată pe care o va decide Biroul permanent şi noi va trebui să decidem cu votul a două treimi din numărul total al deputaţilor dacă această iniţiativă este aprobată de către Cameră. Va urma aceeaşi procedură şi la Senat. Dacă vor exista deosebiri între cele două forme va avea loc o comisie de mediere”, a explicat preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea. El a adăugat că parteneriatul civil şi concubinajul nu au legătură cu definiţia din Constituţie a familiei.

3 milioane de semnături

Iniţiativa cetăţenească pentru revizuirea Constituţiei prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Coaliţia pentru Familie a strâns un număr de 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei.