În locul unui tehnocrat, Dacian Cioloș, premierul Victor Ponta vrea să trimită în Comisia Europeană un membru PSD, pe Corina Crețu, care nu are nici un alt merit în afară de a-i fi fost fidelă lui Ion Iliescu și, ulterior, apropiată de Daciana Sârbu, a cărei confidentă a devenit. Crețu nu are nici o competență în domeniul politicilor regionale, având profilul unui politruc.


RĂZBOI ÎNTRE PALATE: Traian Băsescu, despre funcţia de comisar european din partea României: ”Spre surprinderea mea, avem două nominalizări”. Vezi REACȚIA premierului Ponta


În campania pentru Parlamentul European, Crețu a fost nedezlipită de Daciana Sârbu. Potrivit unor surse oficiale, Ponta i-a scris la începutul lunii august președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, anunțându-l că România are două propuneri: Dacian Cioloș și Corina Crețu.

Sâmbătă, premierul a susținut că sunt șanse mici ca o țară din UE să păstreze portofoliul deținut anterior și, în consecință, renunță la candidatura lui Cioloș. Totuși, într-un interviu pentru EVZ, europarlamentarul PSD Sorin Moisă susținea că Cioloș ar fi potrivit și pentru Dezvoltarea Regională. „Un alt portofoliu compatibil cu profilul lui Cioloș este dezvoltarea regională”, a spus Moisă, la 17 mai.

Juncker cere femei în Comisie

Potrivit unor surse oficiale, Ponta a profitat de o declarație a lui Juncker, care a spus că în noua CE vor trebui să fie cel puțin tot atâtea femei câte au fost în perioada Barroso – nouă. Întrucât statele europene nu s-au grăbit să îndeplinească această cerință, premierul român a profitat pentru a o propune pe Crețu, prietena soției sale, chiar dacă aceasta nu are nici o experință în Dezvoltarea Regională – portofoliul alocat României.

Corina Crețu a făcut parte din Comisia pentru dezvoltare a Parlamentului European, în legislatura 2009-2014, dar aceasta nu are legătură cu politica de dezvoltarea regională, de care răspundea o altă comisie. Activitatea ei în Parlamentul European a fost modestă: a redactat un singur raport, față de cele 40 ale Monicăi Macovei. De altfel, europarlamentarul Macovei a susținut că, în cei 5 ani la Parlamentul European, Crețu nu „a lucrat” nici o lege și a apreciat că Românai riscă să se facă de râs în Europa.

În plus, Corina Crețu a chiulit de la aproape 25% din voturile nominale, fiind abia pe locul 616 din 853 de europarlamentari, din punct de vedere al prezenței la acest tip de vot.

În 2013, presa a publicat mai multe e-mailuri cu un conținut foarte personal ale Corinei Crețu către fostul secretar de stat al SUA, Colin Powell. El nu a negat autenticitatea mesajelor, dar a spus că nu a avut o relație cu europarlamentarul român. Potrivit unor surse politice, nu este totuși exclus ca Juncker să-i ceară lui Ponta o altă nominalizare, dacă va avea semnale că Corina Crețu ar putea fi respinsă la audierile din Parlamentul European.