Coaliţia guvernamentală îşi va asuma, spre finalul lunii, răspunderea pentru proiectul privind comasarea alegerilor locale şi parlamentare. Reducerea numărului de aleşi a fost amânată însă pentru la anul şi va necesita noi negocieri în rândurile puterii.

Comasare da, reducere mai la anul

După cum a explicat, ieri, prim-vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur, coaliţia a convenit asupra unui proiect care prevede organizarea alegerilor din 2012 într-un singur tur.

Deşi nu s-a anunţat oficial, acesta va fi promovat prin asumarea răspunderii guvernamentale, în jurul datei de 22 decembrie. Flutur a precizat însă că acest proiect vizează strict comasarea, nu şi reducerea numărului de parlamentari. "Nu discutăm de o lege electorală. Coaliţia doreşte să se refere doar la comasarea alegerilor şi nu la altceva", a precizat el.

Mai mult, deşi în coaliţie se convenise, în noiembrie, asupra unui sistem cu 300 de deputaţi şi 89 de senatori, de câteva zile PDL a reluat mesajele privind introducerea parlamentului unicameral cu numai 300 de parlamentari. Variantă greu de pus în practică, dat fiind că ar implica modificarea Constituţiei, pentru care nu există sprijin parlamentar.

Surse din PDL spun însă că această schimbare de mesaj este doar o strategie de negociere cu partenerii, după ce democrat-liberalii au făcut nişte calcule tardive şi au constatat că nu sunt avantajaţi de sistemul convenit după două luni de negocieri.

Fiecare cu varianta lui

Concret, spun surse din PDL, la Senat, unde se convenise să fie 89 de membri aleşi prin vot uninominal pur – câte doi de fiecare judeţ plus unul pentru diaspora – UDMR ar fi ajuns să aibă 11 senatori. Aşadar, cu doi mai mult decât are în prezent şi asta în condiţiile în care numărul total al senatorilor ar scădea. Ca urmare, democrat-liberalii vor să regândească întregul mecanism al alegerii senatorilor.

Deputatul Marton Arpad respinge acest scenariu. "Nu e adevărat că UDMR ar mai obţine încă două mandate peste cele ocupate în acest moment. Dacă s-ar fi mers pe varianta propusă de noi la Senat am fi obţinut în jur de 7-8 mandate", a explicat el pentru EVz. Acesta spune însă că PDL ar fi descoperit că nu este avantajat de uninominalul pur, în care ales este primul clasat, şi că ar dori să umble la principiu.

"Sistemul nu avantajează PDL. Au făcut ulterior un calcul. Punctul lor de vedere este just. Sistemul de vot cu două colegii uninominale în fiecare judeţ şi cu alegeri într-un singur tur ajută partidele care au peste 37%. Cei care au sub 30%, cazul PDL, nu au niciun câştig să susţină o astfel de formă de vot", a explicat Marton rezervele emise brusc de cei de la PDL.
Citiţi şi:

  • Guvernul îşi va asuma răspunderea pe legea privind comasarea alegerilor
  • Emil Boc: Proiectul MAI privind comasarea alegerilor va fi discutat în coaliţie