Cofinanţări BERD de 200 milioane euro pentru dezvoltarea reţelelor de apă

Cofinanţări BERD de 200 milioane euro pentru dezvoltarea reţelelor de apă

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a iniţiat un program de cofinanţare în valoare de 200 milioane euro, fonduri care pot fi folosite de municipalităţi pentru investiţii în infrastructura de apă, a anunţat astăzi instituţia financiară.

Prin intermediul noii facilităţi - Programul de Co-finanţare pentru Fondul Regional de Coeziune UE (R2CF) - municipalităţile vor putea să folosească subvenţii de la Fondul de Coeziune al Uniunii Europene.

Se estimează că finanţarea de 200 milioane euro va mobiliza investiţii suplimentare de aproape 1,5 miliarde euro în infrastructura de apă şi apă reziduală din România.

Constanţa şi Ialomiţa, primii beneficiari SC Raja SA Constanţa, unul din cei mai mari furnizori de apă din România, care operează în judeţele Constanţa şi Ialomiţa, este primul beneficiar al noului program. Compania furnizează apă şi servicii de apă reziduală pentru mai mult de 500.000 persoane din sud-estul ţării. 

Firma a primit de la BERD un împrumut de 33 milioane euro, care va fi folosit pentru o parte din finanţarea ce are în vedere extinderea şi reabilitarea sistemelor de furnizare a apei şi de colectare a apelor reziduale în 24 de localităţi din cele două judeţe. Investiţia este co-finanţată prin Fondul de Coeziune al UE cu suma de 145 milioane euro.

Când proiectul de investiţie va fi finalizat, întreaga populaţie a judeţului Constanţa şi 98% din populaţia Ialomiţei vor avea acces la serviciile de apă potabilă, ce vor fi în concordanţă cu standardele UE. Mai mult, va creşte semnificativ aria de acoperire ce va beneficia de colectarea apei menajere în cele două judeţe, se arată în comunicatul BERD.

Până acum, BERD a oferit finanţare pentru 18 utilităţi de apă, ajutând la atragerea de fonduri în valoare de 500 milioane euro din programele de pre-aderare.

Ne puteți urmări și pe Google News