O știre a traversat luni calupurile de fapt divers ale buletinelor informative: o femeie a cerut, pe 18 februarie, Judecătoriei Sectorului 2 să-l declare mort pe Codruț Marta, nimeni altul decât fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar. Marta, celebrul, căutat sub acuzații care țin de evaziune fiscală și instigare la evaziune fiscală, cel dispărut încă din 21 mai 2012.

De la dispariția lui Marta s-au făcut multe speculații, cea mai des vehiculată fiind că procurorii – Parchetul General și apoi DNA – cred că el este mort. Poate că indicii au, câteva au și apărut în presă, dar deocamdată nu știm să se fi început urmărirea penală împotriva vreunei persoane.

Una din probele indubitabile ale infracțiunii de omor este, evident, trupul sau măcar fragmente care să fie folosite într-o expertiză și să demonstreze, dincolo de orice dubiu, că Marta e mort. Dar genul ăsta de probă a mai lipsit unei anchete celebre.

Până la cazul de arhivă, să vedem ce e cu cererea de declarare a decesului pe cale administrativă. Dacă o persoană este dispărută de cel puțin doi ani, cei interesați pot cere unei instanțe să-l declare mort. Măsura e luată pentru ca dispărutul să nu acumuleze datorii, să nu blocheze valorificarea unor bunuri sau custodia comună a copiilor.

În cazul nostru, constatarea a fost cerută de Raluca Merfu, prima soție a lui Marta. Ea vrea să vândă un apartament deținut împreună cu fostul șef de cabinet de la ANAF. Cererea nu a primit încă termen și, oricum, decizia Judecătoriei va putea fi atacată. Adică mai e până ce pe numele lui Marta va fi emis un certificat de deces. Dar, cel mai probabil, va fi emis.

Din acel moment, Marta e mort în orice scripte. Chiar și în cele ale procurorilor.

Așa s-a întâmplat în urmă cu 5 ani, în 2011, când părinții avocatei Elodia Ghinescu au obținut un certificat de deces pe numele fiicei lor, dispărută din august 2007.

Certificatul și petele de sânge din apartamentul ei și al lui Cristian Cioacă au ținut loc de cadavru la proces și au dus la condamnarea fostului polițist pentru crimă.

Sigur, sunt diferențe. Sângele, faptul că părinții erau direct interesați în procesul penal, pe când Raluca Merfu vrea doar să-și rezolve o problemă total în afara scandalului Marta, dar e de urmărit dacă procurorii care anchetează dispariția vor cere o copie după certificatul de deces. Pe de altă parte nici nu știm ce probe există în dosarul ”Marta”, ci doar că se lucrează. De exemplu, vara trecută se făceau audieri, Andreea Marta, noua lui soție, fiind chemată ca martor.

De ceva vreme se fac speculații că există un dosar solid din care reiese că Marta ar fi fost asasinat și că acestei lucrări penale îi lipsește tocmai trupul dispărutului.

Apariția certificatului de deces ar fi tocmai ”amănuntul” care ar încheia dosarul. Vedem.

Mai trebuie știut că în România nu există obligația unui judecător de a da o decizie în funcție de alții care judecă dosare asemănătoare. Adică nu e obligatoriu ca sentința din Cioacă să se transpună în orice alt dosar de omor în care un act ține loc de cadavru.

Codruţ Marta