Cod galben de vânt puternic și ploi. Harta cu județele afectate

Cod galben de vânt puternic și ploi. Harta cu județele afectate Sursa foto: EVZ

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de Cod galben pentru vânt puternic și precipitații abundente, valabilă până miercuri dimineața, în 12 județe.

Avertizarea meteorologică este valabilă începând de marți la ora 10.00 și până miercuri la ora 8.00.

12 județe, sub Cod galben de vânt și ploi

Conform ANM, avertizarea vizează în totalitate sau parțial județele Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Hunedoara, Alba, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău și Brașov.

În intervalul menționat, în Munții Banatului, Carpații Meridionali și de Curbură, precum și în zona de deal a Olteniei, se vor înregistra precipitații sub formă de ploaie, iar la altitudini mai mari se așteaptă lapoviță și ninsoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cod galben. Cantitățile de apă vor fi cuprinse între 25 și 35 de litri pe metru pătrat, iar local se pot înregistra cantități mai mari, între 45 și 50 de litri pe metru pătrat.

Vântul va avea intensificări temporare pe creste, cu rafale de 90 până la 100 de kilometri pe oră.

Cod galben

Sursa foto: ANM

Se vor înregistra precipitații în toată țara

Cod galben. Aria ploilor va avansa din regiunile sudice și va acoperi treptat întreaga țară. Se vor înregistra în special averse, uneori însoțite de fulgere și tunete izolate.

Cantitățile de apă vor fi în general între 15 și 20 de litri pe metru pătrat. La altitudini mai mari, în zona montană, se vor înregistra precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Lapoviță și ninsori

Sursa foto. Pixabay

Vântul va avea intensificări temporare în cea mai mare parte a țării, cu viteze în general cuprinse între 45 și 55 km/h. În zonele montane mai înalte rafalele vor depăși 70 până la 80 km/h.

În decursul zilei de miercuri, 24 aprilie, după acest cod galben, vântul va continua să se intensifice temporar în regiunile vestice și nord-vestice, iar local, în restul țării, se vor înregistra rafale de vânt cu viteze în general între 45 și 55 km/h, potrivit ANM.

În această săptămână, temperaturile vor fi mai scăzute decât media pentru această perioadă în regiunile vestice și nord-vestice. În timp ce în extremitatea de sud-est a țării vor fi mai ridicate.

În restul țării, valorile termice vor fi în general apropiate de normale. Cantitățile de precipitații vor fi mai mari decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a țării, cu excedente mai semnificative în zonele deluroase și sub-montane din regiunile sudice.