O spune deschis site-ul progresist politico.eu, care avertizează că social-democrații ar putea părăsi barca lui Merkel în scurt timp. SPD se pregătește să-și aleagă o nouă conducere și să facă o schimbare care să salveze partidul după insuccesele electorale usturătoare din ultima vreme.

În prima fază,, toți membrii de partid au fost chemați să voteze, în niște alegeri preliminare,  pe cine ar vrea în fruntea formațiunii.

Pe baza voturilor trimise online sau prin poștă de aproximativ 50 % din cotizanți,  în turul doi au ajuns  ministrul german de Finanțe Olaf Scholz și partenera sa politică Klara Geywitz, , susținători ai coaliției cu partidul cu democrații lui Merkel (22,7 la sută din voturi), urmați îndeaproape de Norbert Walter-Borjans și Saskia Esken (21 la sută din voturi), politicieni care și-au pierdut încrederea că relația cu partenerii creștin democrați ar aduce ceva bun pentru SPD.

Intrarea „perechii” Norbert Walter-Borjans- Saskia Esken în turul al doilea nu e întâmplătoare. Chiar dacă fructele guvernării sunt dulci, mulți social-democrați susțin că toate compromisurile pe care partidul a fost obligat să le facă în fața CDU-ului lui Merkel au făcut imposibilă îndeplinirea promisiunilor electorale, iar asta i-a îndepărtat  pe alegători.

Walter-Borjans a declarat recent că va sprijini menținerea coaliției numai dacă conservatorii vor accepta un program de investiții de 500 de miliarde de euro pentru îmbunătățirea infrastructurii Germaniei și pentru atenuarea „inegalităților sociale”. Aceasta este, însă, o cerere pe care Merkel și aliații ei, care insistă că țara trebuie să aibă un buget echilibrat, e puțin probabil să o accepte.

Decizia finală cu privire la conducerea partidului va veni la începutul lunii decembrie, când este programată convenția SPD. În așteptarea acestui vot decisiv, au început să apară voci care vorbesc  despre riscurile pe care le reprezintă pentru Germania ieșirea SPD de la guvernare.Avertismentul a venit din partea comisarului pentru buget al UE.

Germania riscă să piardă puterea și influența la Bruxelles în cazul în care social-democrații dărâmă guvernul de coaliție al țării, a declarat luni Günther Oettinger, care este membru al partidului lui Merkel.”Cred că influența guvernului german și a cancelarului german [în UE] este într-adevăr impresionantă”, a spus Oettinger într-un interviu pentru politico.eu „Principala mea întrebare este: Ce se va întâmpla dacă va exista un nou guvern german?”

Mai mult,  Oettinger a adăugat: „Există îngrijorarea că acest nivel de autoritate și influență nu poate fi garantat (…) după intrarea în forță a unui nou guvern”. Ca urmare, Oettinger a făcut apel la social-democrați să rămână în coaliție pentru a asigura stabilitatea la Berlin, mai ales că Germania va prelua Consiliul rotativ al președinției UE în a doua jumătate a anului 2020.

„Al doilea semestru al anului viitor este un semestru foarte important… Vom avea o mulțime de probleme pe agenda noastră europeană, deci un guvern german puternic și cu experiență este ceea ce preferăm. (…) Așadar, am prefera ca marea coaliție să continue până la sfârșitul mandatului în vara lui 2021”.

Dacă pentru influența Germaniei în UE e bine ca SPD să rămână la guvernare, pentru SPD e rău. În acest caz, partidul va plăti un preț cumplit la următoarele alegeri.

Nu e vorba numai de sondajele care arată că SPD e în cădere puternică, ci și de veștile din ce în ce mai proaste care vin din economie, de bomba cu ceas pe care o reprezintă pierderile masive de la Deutsche Bank și de amenințările președintelui american Donald Trump că va impune tarife dure pentru mașinile europene. Furtuna perfectă pare să se apropie de marea coaliție de la Berlin.