Clădirile verzi, obligatorii din 2019

Clădirile verzi, obligatorii din 2019

Din 2019, toate clădirile nou-construite în Uniunea Europeană trebuie să producă aceeaşi cantitate de energie pe care o consumă. Parlamentul European a votat la sfârşitul săptămânii trecute ca termenul limită pentru atingerea acestui obiectiv să fie 2019. Pentru clădirile publice, termenul stabilit este 2016.

“Potenţialul clădirilor de a consuma mai puţină energie şi de a produce energie regenerabilă este imens”, a declarat Arianna Vitali Roscini, responsabil de Politici Europene al World Wide Fund.

“Promovarea eficienţei energetice este o strategie extrem de benefică pentru Europa. Prin implementarea măsurilor de eficienţă energetică se îmbunătăţeşte securitatea energetică, se reduc emisiile de gaze, se încurajează dezvoltarea tehnologică şi se creează noi locuri de muncă”, a arătat şi Vitali Roscini.

Un sfert din clădiri datează din prima jumătate a secolului XX Votul a revizuit o lege anterioară privind eficientizarea energetică a clădirilor. Noile standarde de eficienţă energetică se vor aplica şi tuturor clădirilor renovate, nu numai celor cu suprafaţa de peste 1.000 de metri pătraţi, aşa cum prevedea legea anterioară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Această prevedere este importantă deoarece o mare parte din stocul de clădiri europene este reprezentat de clădirile deja existente, dintre care 25% sunt construite înainte de 1945.

În Europa, consumul de energie al clădirilor reprezintă 40% din consumul total, din care 36% este energie producătoare de emisii.

O mare parte din această energie poate fi economisită prin sisteme de izolaţie, de încălzire şi de răcire mai optime, prin ferestre duble, iluminat economic sau contoare inteligente pentru monitorizarea consumului de energie.

CITIŢI ŞI:

Munca la biroul "verde"