Clădirile cu „bulină“, la ora bilanţului

Clădirile cu „bulină“, la ora bilanţului

Prefectul judeţului Timiş, Ovidiu Drăgănescu, i-a avertizat pe primari că trebuie să identifice cât mai repede clădirile care riscă să se prăbuşească în caz de cutremur.

„Fiecare primărie din judeţ este obligată să verifice starea clădirilor construite înainte de 1978. E vorba de imobilele care au parter şi trei etaje“, a punctat Drăgănescu. După ce lista cu clădirile periculoase va fi gata, se vor monta panouri care să îi avertizeze pe oameni asupra riscului seismic.

Într-o etapă următoare, aceste clădiri vor fi expertizate tehnic, pentru a se şti cum pot fi consolidate, iar abia apoi se va face consolidarea. Conform ultimului bilanţ, în Timiş oara există în jur de 600 de imobile periculoase. Până în 1990, toate clădirile ridicate au fost proiectate pentru a suporta seisme de până la 6 grade pe scara Richter. Cele construite înainte de război nu prevedeau astfel de asigurări.

Abia după Revoluţie construcţiile din Timişoara sunt asigurate să facă faţă unor seisme de 7,5 grade pe scara Richter. Policlinica Spitalului Clinic de Copii „Louis Ţurcanu“ din Timişoara este printre primele clădiri aflate pe lista neagră a imobilelor care vor pica în caz de cutremur. Edificiul, vechi de peste 100 de ani, a fost evidenţiat de mulţi ani în rândul celor cu risc seismic ridicat, dar niciunul dintre forurile superioare nu a mişcat un deget ca să consolideze clădirea.

Ne puteți urmări și pe Google News