Civilizatia cafenelei, pe cale de disparitie

Civilizatia cafenelei, pe cale de disparitie

De la 1 ianuarie, interdictia de fumat intra in vigoare in barurile si restaurantele franceze.

La mai putin de un an dupa ce Franta a interzis fumatul in majoritatea locurilor publice - intre care spitale, scoli si cladiri de birouri -, de la 1 ianuarie, interdictia va acoperi barurile, restaurantele, hotelurile, cluburile de noapte si cele mai pretuite „monumente” publice, cafenelele. Cu toate ca fumatul va fi in continuare permis in spatiile deschise, precum terasele, optiunea nu este atragatoare pentru toata lumea.

„Toti clientii mei fumeaza, toti angajatii mei fumeaza. Nu stiu ce-o sa ne facem”, spune Olivier Colombe, 43 de ani, patronul cafenelelor pariziene „Le Panier” si „Le Faitout”. Pentru Colombe, noua interdictie pune si probleme de ordin practic. Fara tigarile care le mai ocupa din timp, explica el, fumatorii nu vor mai astepta la fel de mult mancarurile sau bauturile comandate, ceea ce inseamna ca bucatarii si chelnerii vor fi nevoiti sa lucreze mai mult si mai repede.

Un mod de viata tipic frantuzesc

Ne puteți urmări și pe Google News

In acest fel ar rezulta o relatie cu clientii tipic nefrantuzeasca, asociata indeobste cu localurile fast-food, urate de multi francezi. „Cinele lungi, asezonate cu multe sticle de vin si discutii indelungate, vor fi mult mai dificil de intretinut. Ambianta va fi radical diferita”, spune Colombe. Vreme de mai multi ani decat poate numara cineva, omniprezentele cafenele pariziene au fost pline cu oameni care fumau ore in sir la o cafea sau ceva alcoolic, la un pateu cu branza sau o supa de ceapa, in timp ce citeau ziarul sau o carte ori o nuvela, la o discutie amoroasa sau una politica ori filosofica.

„Interzicerea fumatului in cafenele reprezinta sfarsitul unui tip de persoana. Fumatorii sunt mult mai pasionali, mai ganditori, mai atenti si mai sensibili. Gandim mai profund si ne aprindem, ne revoltam impotriva unor lucruri”, spune Veronique Moran, 51 de ani, fumatoare de 40 de ani si clienta veterana a cafenelei „Le Cyrano”, din Place de Clichy.

O masura cu implicatii sociale

Printre cei care isi asuma o opozitie publica se gasesc multe voci care sustin ca interdictia va distruge functia suprema a cafenelelor in Franta - de liant socio-economic national. „In Franta, cafeneaua este un loc in care clasele se amesteca, de la bunici la studenti, de la muncitori la intelectuali si oameni de afaceri. De-acum n-or sa mai vina decat cei de 30 si ceva de ani, care au bani”, spune Moran.

Sentimentul ca interzicerea fumatului va limita diversitatea si interactiunea clientilor cafenelelor este impartasit, in mod curios, chiar si de cei care nu fumeaza. „Deviza noastra, in Franta, este: libertate, egalitate, fraternitate. Cafeneaua este locul care simbolizeaza aceasta. Esti liber sa fumezi, toata lumea plateste acelasi pret pentru bere, si tot soiul de oameni converseaza unii cu ceilalti. Aceasta noua lege este contrara unei astfel de situatii”, declara Olivier Seconda, un client nefumator al cafenelei „La Fronde”.