Evenimentul Zilei > Economie > Cîțu: Toate creșterile de salarii și pensii se fac! PSD mă atacă din cauza controalelor
Cîțu: Toate creșterile de salarii și pensii se fac! PSD mă atacă din cauza controalelor

Cîțu: Toate creșterile de salarii și pensii se fac! PSD mă atacă din cauza controalelor

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că toate creșterile de salarii și pensii sunt cuprinse în buget și vor fi plătite așa cum prevăd legile.

El a explicat că în bugetele pentru acest an au fost prinse sumele necesare pentru toate creșterile de salarii și pensii prevăzute pentru acest an și că nu va fi amânată sau anulată niciuna dintre aceste majorări.

Cîțu a mai spus că orice discuție despre măririle de salarii și pensii ar putea privi anii următori, nu anul 2020.

Ministrul Finanțelor a vorbit și despre companiile înființate de Primăria Capitalei, spunând că unele dintre acestea își folosesc 100% din buget pentru plata salariilor, ceea ce este aberant economic, pentru că înseamnă că nu au altă activitate.

Niciun control în 10 ani

Cîțu a spus că unele dintre aceste companii sunt deja verificate de instituțiile de control și că a constatat că modul în care sunt cheltuiți banii publici la nivelul municipiului București nu a mai fost verificat de ministerul pe care îl conduce de cel ăuțin 10 ani.

El a mai acuzat că și la nivelul bugetului național, și la cel al Capitalei, erau prevăzute diverse sume pentru investiții, care apoi nu mai erau realizate, iar banii erau redirecționați către salarii sau alte tipuri de cheltuieli de personal.

Florin Cîțu a mai spus că seria de atacuri la adresa sa a fost cauzată de faptul că PSD nu vrea ca românii să afle cum au fost cheltuiți banii din Bugetul de stat în perioada guvernării Dăncilă și a altor administrații ale partidului.

El a respins ca fake news informația că ar fi luat împrumuturi pe 30 de ani, spunând că astfel de credite au fost făcute de PSD anul trecut, de două ori, la dobânzi foarte mari.

Prima Casă

Ministrul de Finanțe a mai spus că programul „Prima Casă” este funcțional în continuare și că nu va fi oprit, dar că PSD iese la atac de fiecare dată când anunță că un program va fi evaluat. „Nu le oprește nimeni”, a mai spus Cîțu.

El a explicat că există un plafon de 2 miliarde pentru acest program și că este funcțional în aceleași condiții ca până acum.