Ciresele contin vitamina C, o cantitate redusa de vitamina B si A, precum si minerale ca potasiu, sodiu si magneziu, ce imbunatatesc sistemul imunitar, reduc oboseala si protejeaza vederea.
„Ciresele sunt mai bune cu cat sunt mai coapte, deoarece cantitatea de vitamine se mareste. Aceste fructe sunt si o sursa importanta de apa vegetala, utila in curatarea organismului”, afirma Tiberiu Mogos, medic primar diabet nutritie si boli metabolice la Institutul „N. Paulescu” din Bucuresti. Si cozile de cirese sunt recomandate.
„Ceaiul din cozile de cirese are efect diuretic”, sustine Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice la Cabinetul de diabet zaharat si obezitate Calea Mosilor.
Ciresele contribuie inclusiv la preventia gutei. „Circa 225 de grame de cirese consumate zilnic scad nivelul de acid uric din sange, fapt ce contribuie la preventia gutei”, se arata in volumul „Mancarea si sanatatea”, publicat la Editura Reader’s Digest. Consumul de cirese are insa si dezavantaje. Fructele contin mult zahar si nu sunt recomandate in curele de slabire. Ciresele trebuie evitate si de cei cu diaree de fermentatie.