Alegerea lui Dacian Cioloș drept președinte al Renew, noul grup format în Parlamentul European în jurul partidului En Marche, al lui Emmanuel Macron, a fost văzută drept o mare performanță. Există însă și critici ai aceste mutări, în special din cauza legăturilor pe care actualul președinte al Franței le are cu aripa socialistă a europarlamentarilor. Perspectiva aceasta este prezentată de Siegfried Mureșan, el însuși europarlamentar din partea PNL, care susține că această alăturare nu face deloc bine României.

Zilele acestea vedem în Parlamentul European o alianță între grupul Renew al lui Emmanuel Macron și socialiștii europeni împotriva PPE. Colaborarea dintre grupul lui Macron și socialiști este mult mai strânsă decât colaborarea lor cu PPE. Am văzut asta în fiecare zi în negocierile pentru formarea majorității. Acest lucru nu este surprinzător. Emmanuel Macron însuși a fost membru al Partidului Socialist din Franța și a fost ministru în Guvernul președintelui socialist al Franței, Francois Hollande”, a scris Mureșan pe pagina sa de Facebook.

Europarlamentarul PNL a explicat detaliat și motivele pentru care asocierea lui Cioloș cu socialiștii europeni poate fi dăunătoare. În plus, acesta susține că, practic, prin această alianță, Cioloș ar deveni cumva partener fix cu susținătorii PSD-ului din Parlamentul European. „Acest lucru nu este surprinzător, dar este grav pentru România. Este grav, deoarece PPE este partidul care a sprijinit mereu România. PPE a luptat pentru statul de drept din România, în timp ce socialiștii europeni erau la braț cu PSD. PPE a susținut-o pe doamna Kovesi, în timp ce socialiștii europeni au votat împotriva ei. Sigur că și Guvernul Franței a votat împotriva ei în Consiliu. Socialiștii europeni au fost apărătorii PSD-ului și vor fi in continuare, după o scurtă “înghețare a relațiilor” pe durata campaniei. Acest subiect merită monitorizat deoarece este foarte important pentru România”, a conchis Mureșan.