Evenimentul Zilei > Sport > Cine va câştiga prima cursă a sezonului în Formula 1?
Cine va câştiga prima cursă a sezonului în Formula 1?

Cine va câştiga prima cursă a sezonului în Formula 1?

Vineri, la Melbourne, va debuta cel de-al 60-lea sezon al Formulei 1. Zece echipe vor lua startul cursei de pe circuitul Albert Park.

Dacă Ferrari, McLaren, BMW Sauber şi Renault sunt favorite obişnuite la victoria finală, în acest an, urmaşa echipei Honda, Brawn GP, ar putea fi capabilă de a reuşi o mare surpriză în "Marele Circ".

De asemenea, Williams, care şi-a perfecţionat mult monopostul în acest an, Red Bull, cu revelaţia de anul trecut, pilotul german Sebastien Vettel, la conducerea echipei, şi Toyota, care beneficiază de un buget imens, se pot lupta oricând pentru primele poziţii de pe grila de start.

Torro Rosso, care a reuşit un sezon de excepţie în 2008, reuşind chiar şi o victorie de etapă, însă l-a pierdut pe Vettel, şi Force India, echipă care este în căutarea primului punct în Formula 1, sunt outsiderii sezonului 2009.

Întrebarea care este pe buzele tuturor se leagă de Lewis Hamilton. Va reuşi britanicul să repete victoria obţinută anul trecut, atât la Melbourne, cât şi în ierarhia finală? Sau va fi oprit din drumul său spre victorie de Felipe Massa, Kimi Raikkonen, Robert Kubica sau Fernando Alonso, cu toţii dornici de revanşă, după evoluţia de anul trecut.

Albert Park, un circuit pe placul piloţilor

Marele Premiu al Australiei este organizat, din 1996, pe circuitul Albert Park din Melbourne. În afară de sezonul 2006, când prima cursă a anului a fost găzduită în Bahrain, Marele Premiu al Australiei a deschis întotdeauna sezonul Formulei 1.

Circuitul stradal de la Melbourne se dispută pe asfaltul din Parcul Albert. Acesta are un design regulat, fără niciunun viraj în unghi drept, care să provoace încetinirea bruscă a monoposturilor. Sensul de parcurgere este orar, piloţii înconjurând lacul parcului de 58 de ori. Circuitul de la Melbourne este unul preferat de majoritatea piloţilor, chiar dacă dificultatea sa este una medie.

INFO


Debut in F1: 17 martie 1996
Mari Premii organizate: 12
Capacitatea tribunelor: 80.000 de locuri
Lungimea unui tur de pistă: 5,303 km
Numarul de tururi: 58 (307,574 Km)
Numarul de viraje: 16 (stanga, 6) (dreapta, 10)
Viteza maxima: 325 Km/h
Cel mai rapid tur: Michael Schumacher – 1'24''125 (Ferrari – 2004)
Câştigător în 2008: Lewis Hamilton (McLaren Mercedes)