Cine sunt românii care au purtat flacăra olimpică

Cine sunt românii care au purtat flacăra olimpică

Simbolul Jocurilor Olimpice a trecut prin mâinile a şapte conaţionali. Printre ei: un maşinist-operator stabilit în Marea Britanie, o poliţistă şi un bucătar

La evenimentul de la Londra nu participă doar sportivi din partea României. Simbolul Jocurilor Olimpice, flacăra, a fost purtat de nu mai puţin de şapte români înainte de startul probelor. Cinci dintre ei au fost selectaţi printr-o campanie Samsung. Acestora li s-a alăturat un român care a emigrat în Marea Britanie şi pe care comunitatea îl apreciază şi îl priveşte cu respect. Apoi, mai e o poliţistă din România, care a dus flacăra în Grecia, în timp ce se afla cu o misiune acolo.

Raluca Hamza - poliţist de frontieră A fost prima persoană din România care a ţinut torţa olimpică în acest an. Tânăra de 27 de ani a fost trimisă în Grecia, într-o misiune la vama Kipi, la graniţa cu Turcia. Acolo, a aflat că a fost aleasă de Comitetul Olimpic să poarte pe un traseu scurt flacăra, chiar la începutul călătoriei acesteia spre Londra. Escortată de pază, Raluca a alergat pe frontiera dintre Grecia şi Turcia, până la ieşirea din vama Kipi.

Dan Alexandru Dumitru - maşinist operator într-o fabrică de biscuiţi

Ne puteți urmări și pe Google News

Tânărul în vârstă de 34 de ani s-a stabilit de opt ani în Marea Britanie. Zice că e "suferinţă" să fii departe de ţară. Dar în luna iunie s-a simţit mândru că e român într-o ţară unde apar des articole care critică imigranţii din Regat: a purtat, pe o distanţă de 300 de metri, flacăra olimpică. Dan a fost propus să facă parte din cei 8.000 de oameni care vor duce simbolul olimpic de către parohia românească Sf. Macarie din localitate, pentru că aleargă la maratoane şi face şi acte de caritate. Cât a purtat torţa, o italiancă a încercat să atingă simbolul olimpic, dar gestul s-a lăsat fără incidente.

Cristina Bogdan - lector universitar Pentru Cristina (35 de ani) a fost "o adevărată onoare" să ducă flacăra. Selectată, alături de alte patru persoane, de Samsung, Cristina se declară "o persoană nu foarte sportivă". "Până acum, am alergat mai mult după idei, iată că voi avea ocazia să alerg, de data aceasta, în numele unei idei, care uneşte la nivel spiritual, sub zodia păcii şi a performanţei, oameni altfel despărţiţi de opţiunile lor religioase, politice, sociale sau culturale", a spus Cristina, pentru EVZ. Lectorul universitar predă la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, la Departamentul de Ştiinţele Comunicării.

Bogdan Cismariu - ghid montan

Bogdan a fost ales de aceeşi companie pentru că are în grijă o şcoală de ghizi montani şi îi învaţă pe cei entuziaşti să descopere natura şi muntele. "Consider că flacăra olimpică este un mesaj şi un simbol în acelaşi timp. Este modul prin care transmitem că suntem pregătiţi pentru o nouă provocare şi că ne vom asuma din plin acest lucru. Omul este definit prin evoluţie şi luptă necontenit pentru dezvoltarea sa. Focul, elementul ce aparţinea Zeilor, simbolizează tocmai aceste aspiraţii ale omenirii", a transmis Bogdan, pentru EVZ.

Adrian Hădean - Bucătar, blogger din Cluj Selectat tot de Samsung, Adrian s-a remarcat între cunoscuţi pentru că e coordonatorul unui program de nutriţie pentru copiii de grădiniţă. Vrea să le formeze celor mici mentalitatea faţă de mâncarea sănătoasă. "Prin intermediul pasiunii sale pentru arta culinară, a reuşit să îmbunătăţească comportamentul alimentar al multor copii, într-un spaţiu dominat de fast food şi alimente artificiale", spun cei care l-au ales să poarte flacăra din partea României.

Marius Radu - voluntar, IT-ist Marius a fost ales în cadrul aceleiaşi campanii pentru că se implică în educaţia copiilor în domeniul IT. Muncă pentru care nu cere niciun ban. Lucrează ca voluntar cu tinerii pasionaţi de calculatoare, coordonând şi un program educaţional care are ca scop educarea copiilor în ceea ce priveşte beneficiile şi riscurile jocurilor electronice.

Cătălin Stelian - actor Artistul a fost ales de companie pentru că se implică, pe lângă jocul actoricesc, în finanţarea teatrului românesc. Cătălin este cunoscut pentru că joacă de multe ori fără să ceară bani. La anunţarea câşÂ­ti­gătorilor campaniei Samsung, Cătălin a spus: "Nu m-am aşteptat vreodată să văd Flacăra Olimpică în realitate, cu atât mai puţin să am onoarea să o şi port. Urmăresc Jocurile Olimpice din copilărie şi mereu mi-am imaginat cum ar fi să ţin în mână simbolul unui fenomen mondial, pe care toată planeta îl priveşte".