Cine minte în cazul ordonanţei creditelor?

Cine minte în cazul ordonanţei creditelor?

Ordonanţa se poate aplica şi la contractele în derulare, susţine Constantin Cerbulescu, preşedintele Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor, după vizita de la Bruxelles.

Retroactivitatea nu este o problemă care trebuie luată în discuţie în Ordonanţa nr. 50/2010, au declarat oficiali din Comisia Europeană (CE), potrivit lui Constantin Cerbulescu, şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

"Am discutat cu oficiali din Comisia Europeană şi nici ei nu consideră că aşa-zisa retroactivitate în Ordonanţa 50/2010 ar fi o problemă", a declarat, pentru EVZ, Cerbulescu, după întâlnirea de la Bruxelles.

Reprezentanţii Autorităţii, iniţiatorul actului normativ, nu sunt singurii care au afirmat în repetate rânduri că retroactivitatea nu este de fapt nicio problemă reală a OUG nr. 50/2010, transpusă după Directiva Europeană 48. Unul dintre aceştia este chiar Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) . "Ordonanţa 50 nu este retroactivă, dar nici în spiritul Directivei UE", a explicat, recent, Isărescu.

Şi avocatul Gheorghe Piperea, care reprezintă mai multe grupuri de clienţi în procesele cu băncile, a făcut, săptămâna trecută, o comparaţie între acest act normativ şi un contract de muncă.

"Să luăm de exemplu un contract de muncă din luna iunie 2010 ce a trebuit să suporte o reducere a salariului cu 25%. Ce să spună acel salariat, că nu se poate aplica reducerea de 25% pentru că el are un contract de muncă cu firma de dinainte de iunie 2010? Evident că nu, pentru că este vorba de efecte care se produc după intrarea în vigoare", a precizat avocatul.

Jeffrey Franks a încercat marea cu degetul

"Acordul" primit de şeful ANPC de la oficialii de la Bruxelles clarifică situaţia acestui act normativ, după ce experţii FMI şi cei ai CE ne condiţionau următoarea tranşă din împrumut de modificarea OUG nr. 50.

Şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, declara, în urmă cu două săptămâni, că extinderea normelor europene din Directiva Europeană şi la stocurile de credite va crea câteva riscuri economice semnificative. După ce a mai discutat şi cu alte autorităţi din România, Franks a mai redus din presiunile făcute, iar, într-un final, actul normativ nu a mai fost luat în considerare ca monedă de schimb pentru tranşă.

Până şi unii bancheri au fost de acord că tentativa de intimidare a FMI a eşuat lamentabil şi nu a făcut instituţiei internaţionale decât un mare deserviciu. Potrivit bancherilor, pierderile suferite de sectorul bancar în urma implementării OUG 50 au fost estimate între 300 şi 900 de milioane de euro.

Până în acest moment, oficialii CE nu au putut fi contactaţi pentru a ne oferi detalii referitoare la acest subiect.

Ne puteți urmări și pe Google News