Evenimentul Zilei > Actualitate > Cine intermediaza afacerea „Castelul Bran”
Cine intermediaza afacerea „Castelul Bran”

Cine intermediaza afacerea „Castelul Bran”

Habsburgii au angajat fosti demnitari pentru vanzarea celebrului castel. Printre acestia se afla Nicolae Ivan, fost presedinte la Fondul Proprietatea.

In spatele ofertei de cumparare a Castelului Bran de catre Consiliul Judetean (CJ) Brasov se afla, ca angajati ai familiei de Habsburg, fosti oficiali guvernamentali si personaje cu conexiuni in mediul politic. Ei sunt foarte aproape ca, printr-un mecanism simplu, sa dubleze valoarea castelului, in favoarea familiei Habsburg. Cel mai important dintre ei este Nicolae Ivan, fost presedinte al Fondului Proprietatea.

Cum s-a dublat pretul

Povestea a inceput in 2001, cand arhiducele Otto de Habsburg si surorile sale au cerut retrocedarea castelului. Ei au estimat pretul acestuia la 25 de milioane de euro. Anul trecut, castelul a fost inapoiat proprietarilor, cu mentiunea ca Ministerul Culturii avea drept de preemptiune.

Ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, crede ca asta inseamna ca familia trebuie sa negocieze pretul cu ministerul. Corin Trandafir, avocatul de la Rubin, Meyer, Doru&Trandafir, firma aleasa de Habsburgi, spune ca pot negocia cu oricine: "Nu exista nicio tranzactie, deci nu am incalcat legea, asa cum afirma ministrul Iorgulescu. Am inaintat o oferta CJ Brasov, iar ei vor raspunde in scris".

Singura conditie ar fi ca, daca CJ voteaza in plen pretul de 60 de milioane de euro, avocatii arhiducelui sa mearga la minister – cumparatorul care are intaietate – si sa-i ofere castelul. In acest caz insa, vor cere 60 de milioane, un pret dublu fata de ceea ce spera ministrul Iorgulescu.

Guvernul si presedintia

"Testezi piata si vezi cat se poate obtine", rezuma Corin Trandafir aceasta afacere. El este fratele Liei Doru Trandafir. Fost consilier al premierului Victor Ciorbea, Lia Trandafir lucreaza la aceeasi firma cu fratele ei. "Suntem casuta postala a familiei Habsburg", descrie ea rolul firmei in acest contract.

Compania s-a infiintat in Romania ca reprezentanta a Herzfeld&Rubin, o firma de avocatura de pe Wall Street. La sfarsitul anilor ‘90, director a fost sora lui Adrian Nastase, Dana Barb.

Firma a reprezentat mai multe firme in negocieri cu statul, inclusiv in cazul unor mari privatizari. Lia Trandafir spune ca experienta politica a facut-o sa cunoasca mai bine mediul in care a lucrat ulterior.

Fratii Trandafir sunt colegi in firma cu Mark. A. Meyer, toti trei avand statut de membri. Meyer a fost decorat in 2004 de presedintele Ion Iliescu, dupa ce Emil Constantinescu il numise in fruntea unei comisii a oamenilor de afaceri in Romania. Meyer, contestat de o parte a diasporei romanesti din SUA, este membru al diverse organizatii romano-americane.

Fostul presedinte al Fondului Proprietatea

Nicolae Ivan este cel care a facut ulterior planul de investitii legat de Bran. Ivan e fostul presedinte al Fondului Proprietatea, unde venise din fotoliul de secretar de stat la Ministerul Finantelor.

Acum, Nicolae Ivan e asociat in 11 firme. In doua dintre ele apare si Cornel Rudareanu, fost sef de cabinet al lui Virgil Magureanu la SRI. Fost colonel de Securitate, el e unul dintre oamenii controversatului Sorin Ovidiu Vintu.

Impreuna cu sotia, Ivan detine Solon Consult, firma care a conceput "operatiunea Bran", pentru familia nobiliara. "Probabil ca solutia, dupa tot scandalul, e ca CJ Brasov si Ministerul Culturii sa se retraga din randul potentialilor cumparatori ai castelului", spune el.

Dupa cum afirma Aristotel Cancescu, Ivan e cel care s-a prezentat la consilierii brasoveni: "A avut legatura cu firmele din Spania si cu banca din Austria". E vorba despre E-Cultura, firma spaniola care, conform planului, ar administra castelul dupa achizitie, si de o banca austriaca pentru finantarea tranzactiei mari. Nimeni dintre cei implicati nu a dezvaluit numele ei, ci doar ca ar fi "a doua banca din lume". Iar cea mai mare banca din Austria e Unicredit.

Daca finantatorul e inca un mister, si viitorul brandului e o necunoscuta in viziunea afaceristului Ivan: "Mitul Dracula are si el o viata. Poate peste 5 sau 10 ani n-o sa mai fie atat de cunoscut".

Ministrul Iorgulescu priveste si el inainte, insa spre viitorul apropiat, si pune totul la bataie: "Daca pretul nu ne convine, voi cere guvernului sa nu cumpere. Daca se face aceasta tranzactie asa cum o prezinta CJ Brasov acum, toate obiecte care apartin ministerului vor fi scoase din castel".

VARIANTA

Leasing pentru castel, optiunea sefului CJ Brasov

"Acum circa o luna am primit o oferta din partea avocatilor mostenitorilor Castelului Bran, de cumparare a acestuia, cu un montaj financiar (plan de investitii – n.r.) care prevede achitarea lui esalonata pe o perioada de zece ani. Oferta este de 60 de milioane de euro, bani care ne sunt pusi la dispozitie de o banca din Austria, iar sistemul de achizitionare este de tip leasing.

Plata se va face in cei zece ani, dupa care CJ devine proprietar", a declarat, ieri, Aristotel Cancescu, presedintele CJ Brasov. "Plata reala pe care noi trebuie s-o facem – pentru ca in rest toti banii se vor achita numai din incasari – este de maximum 1,6 milioane de euro in primul an si 1,1 milioane de euro in al doilea an". Cancescu a spus ca planul a fost facut de firma Solon Consult din Bucuresti, iar castelul ar urma sa fie administrat de E-Cultura din Spania. (Andrei Paul)

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: