Evenimentul Zilei > Social > Cine fierbe smoala cade singur în ea – Calendar creștin ortodox: 13 aprilie
Cine fierbe smoala cade singur în ea – Calendar creștin ortodox: 13 aprilie

Cine fierbe smoala cade singur în ea – Calendar creștin ortodox: 13 aprilie

Sfântul Mucenic Artemon a trăit în timpul împăratului Dioclețian (284-305), fiind preot în Laodiceea, oraș în Asia Mică.

Artemon a slujit Biserica lui Hristos în calitate de citeț timp de 16 ani, de diacon timp de 28 de ani, și de preot 33 de ani.

Când s-a declanșat persecuția împotriva creștinilor, Artemon era înaintat în vârstă. Acesta fiind prins a fost dus la templul lui Esculap, pentru a aduce jertfe acestui zeu.

Cum Artemon a refuzat, vrăjitorii ce se aflau în templu au eliberat mulți șerpi veninoși pentru a-l ucide. Însă el s-a însemnat cu semnul Sfintei Cruci și a suflat asupra șerpilor, omorându-i pe toți.

Văzând această minune, Vitalis, mai marele preot al templului, a îngenuncheat și s-a botezat împreună cu toți slujitorii din acel templu, majoritatea dintre ei ajungând preoți creștini. Însuși Vitalis a ajuns episcop în Palestina.

Guvernatorul Patrichie l-a întemnițat pe Sfântul Artemon și a poruncit să fie pregătit un vas cu smoală fierbinte în care acesta să fie aruncat.

Dar când dregătorul a inspectat vasul, a căzut în smoală și a murit.

Cei care au asistat s-au înspăimântat și au fugit, iar sfântul s-a rugat și din locul acela a izvorât apă. Văzând această nouă minune, mulți s-au botezat.

O perioadă, Sfântul Artemon a fost lăsat liber, însă el a fost ucis de păgâni prin decapitare în anul 303.