Evenimentul Zilei > EVZ Special > Cine este ONG-ul care a aranjat transportul lui Navalnîi în Germania
Cine este ONG-ul care a aranjat transportul lui Navalnîi în Germania

Cine este ONG-ul care a aranjat transportul lui Navalnîi în Germania

Aflat în comă, opozantul rus Alexei Navalnîi a fost transferat din Omsk, din Siberia Orientală, la Berlin, cu un avion echipat medical (foto) , închiriat de ONG-ul Cinema for Peace, apropiat de trupa muzicală Pussy Riot.

Până la operațiunea evacuării lui Alexei Navalnîi, ai cărui apropiați afirmă că a fost victima unei tentative de otrăvire, ONG-ul berlinez Cinema for Peace era cunoscut pentru legăturile sale strânse cu trupa Pussy Riot, formatie feministă  de punk-rock moscovită care a dat de furcă deseori poliției ruse.

Deși Alexei Navalnîi este sprijinit în Occident, nimeni altcineva decât acest mic ONG din Berlin a organizat, sâmbătă, evacuarea cu avionul a opozantului lui Vladimir Putin. O initiativă care a plasat Cinema for Peace sub lumina reflectoarelor.

„Cinema for Peace nu are legătură cu politica rusă”, insistă liderul și fondatorul ONG-ului, Jaka Bizilj, un producător german de film de origine slovene.

Numai că, în câteva ore, acest ONG puțin cunoscut a reușit să mobilizeze fonduri private și să închirieze un avion medical de la Nuremberg, în sudul Germaniei, până la Omsk, în Siberia de Vest.

Unde Alexei Navalnîi, principala voce critică împotriva Kremlinului, a fost internat în comă.

Cinema for Peace a asigurat că a îndeplinit această „misiune umanitară” la cererea a doi dintre membrii grupului  Pussy Riot, în special a lui Piotr Verzilov.

Acesta din urmă (care are și cetățenie canadiană) a fost el însuși internat, în 2018, la Berlin, după ce a fost victima unei tentative de otrăvire în Rusia.

Verzilov a fost transportat la Berlin tot cu un avion închiriat de Cinema for Peace.

La acea vreme, premierul canadian Justin Trudeau s-a declarat „preocupat” de informațiile care arătau tentativa de otrăvire a lui Verzilov.

Piotr Verzilov este, de asemenea, fondatorul site-ului MediaZona , care oferă informații despre procesele apărătorilor drepturilor omului.

Joi, Piotr Verzilov, care afirmă că este prieten apropiat cu Alexei Navalnîi, l-a contactat pe Jaka Bizilj pentru a-i cere ajutor în privința  lui Navalnîi, a explicat, vineri, într-o conferință de presă, Verzilov.

Alexei Navalnîi a fost spitalizat, de altfel, în aceeași unitate medicală unde a fost internat și Piotr Verzilov acum doi ani, la spitalul Charite din Berlin. Una din cele mai reputate unități medicale din Europa.

Originea fondurilor private (și, la un calcul estimativ, nu par puține) care au permis evacuarea din Rusia a lui Alexei Navalnîi, acompaniat de medicii germani și de soția sa, nu a fost dezvăluită.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE