Conform Agerpres, Gaetan Dugas, un steward canadian, nu este faimosul "pacient zero", cel care ar fi introdus virusul SIDA în America de Nord.

Concluzia de mai sus a fost prezentată într-un nou studiu genetic, prezentat la Conferința asupra retrovirusurilor și infecțiilor oportuniste (CROI) de la Boston, desfășurată în perioada 22-25 februarie.

Studiu realizat de Michael Worobey, specialist în biologie moleculară la Universitatea Arizona din Tuscon, și publicat în revista americană Science, a demonstrat că genomul viral depistat la Gaetan Dugas este apropiat de cel al tulpinilor virale care circulau în Haiti, "unde el a fost în 1977".

Dugas era afectat în iunie 1980 de un virus care nu avea încă nume și care a fost identificat în 1982, iar concluzia logică este că Gaetan Dugas era doar un bărbat infectat cu HIV, ca de altfel alte mii de persoane în acea perioadă.

Gilles Pialoux, șef al secției de boli infecțioase și tropicale de la spitalul parizian Tenon, consideră că "pacientul index" sau "pacientul zero" este fără îndoială african.

De altfel, istoria a dovedit că epidemia a apărut în Africa centrală, între Camerun, Gabon și Republica Democrată Congo. Virusul ar fi călătorit apoi între Africa și Haiti în 1966, din Haiti în America de Nord în 1972 și din America de Nord în Europa la sfârșitul anilor 1970.