Evenimentul Zilei > Actualitate > Cine a fost PRIMUL BOLNAV de SIDA din lume? Experţii au OFERIT RĂSPUNSUL aşteptat de toată planeta
Cine a fost PRIMUL BOLNAV de SIDA din lume? Experţii au OFERIT RĂSPUNSUL aşteptat de toată planeta

Cine a fost PRIMUL BOLNAV de SIDA din lume? Experţii au OFERIT RĂSPUNSUL aşteptat de toată planeta

Un nou studiu genetic a scos la suprafaţă răspunsul la întrebarea care a stârnit curiozitatea generaţiilor din toată lumea: cine a fost primul bolnav de SIDA din lume?

Conform Agerpres, Gaetan Dugas, un steward canadian, nu este faimosul "pacient zero", cel care ar fi introdus virusul SIDA în America de Nord.

Concluzia de mai sus a fost prezentată într-un nou studiu genetic, prezentat la Conferința asupra retrovirusurilor și infecțiilor oportuniste (CROI) de la Boston, desfășurată în perioada 22-25 februarie.

Studiu realizat de Michael Worobey, specialist în biologie moleculară la Universitatea Arizona din Tuscon, și publicat în revista americană Science, a demonstrat că genomul viral depistat la Gaetan Dugas este apropiat de cel al tulpinilor virale care circulau în Haiti, "unde el a fost în 1977".

Dugas era afectat în iunie 1980 de un virus care nu avea încă nume și care a fost identificat în 1982, iar concluzia logică este că Gaetan Dugas era doar un bărbat infectat cu HIV, ca de altfel alte mii de persoane în acea perioadă.

Gilles Pialoux, șef al secției de boli infecțioase și tropicale de la spitalul parizian Tenon, consideră că "pacientul index" sau "pacientul zero" este fără îndoială african.

De altfel, istoria a dovedit că epidemia a apărut în Africa centrală, între Camerun, Gabon și Republica Democrată Congo. Virusul ar fi călătorit apoi între Africa și Haiti în 1966, din Haiti în America de Nord în 1972 și din America de Nord în Europa la sfârșitul anilor 1970.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: