Chirurgia plastică în antichitate

Chirurgia plastică în antichitate

Viasat History prezintă astăzi, de la ora 18.00, un documentar despre una din cele mai vechi laturi ale chirurgiei.

Documentarul "Chirurgia plastică în Antichitate" (Marea Britanie, 2005), regizat şi scris de Philip Day, îl are narator pe Mike Loades, cel care a participat şi la producţiile TV "World's Worst Century", "Time Commanders" şi "Helen of Troy". Chirurgia plastică este considerată una dintre minunile ştiinţei moderne.

Necesitatea chirurgiei reparatorii în tratarea rănilor căpătate în al Doilea Război Mondial, precum şi progresele înregistrate în domeniul anesteziei şi al antibioticelor au dus la o dezvoltare spectaculoasă, chirurgia plastică devenind în prezent o banalitate.

Chirurgul britanic Natasha Hidvegi a decoperit cu uimire că operaţia la care lucra, de refacere a nasului unui pacient bolnav de cancer, a fost elaborată acum 3.000 de ani, în India. Aceasta a început o călătorie în jurul lumii şi în timp, pentru a cerceta ce ştiau civilizaţiile antice ale Egiptului, Indiei şi Romei despre chirurgia estetică şi plastică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Încă de acum mii de ani, aceste popoare practicau operaţii de modificare şi reconstrucţie a buzelor, a urechilor sau a nasului folosind piele prelevată de pe frunte sau de pe obraji. Părintele chirurgiei plastice

Primul om despre care există dovezi că ar fi practicat medicina, alături de arhitectură, a fost Imhotep, principalul sfetnic al faraonului Zoser (anul 3150 î.H.). Mai aproape de zilele noastre a trăit Susruta, indianul considerat părintele chirurgiei plastice.

El este celebru mai ales pentru realizările sale din domeniul rinoplastiei, când în secolul VI î.H., a reuşit să refacă un nas desfigurat utilizând o grefă de piele prelevată de pe frunte. Cunoscutul chirurg descrie în cartea sa, "Susruta Samhita", peste 120 de instrumente şi 300 de proceduri chirurgicale, lucrare ce este considerată textul fondator al medicinei ayurvedice.

<object width="560" height="340"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/ZO58vBIyk9A?fs=1&amp;hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/ZO58vBIyk9A?fs=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>