"Chirurg bun ajungi in 16 ani"

"Chirurg bun ajungi in 16 ani"

Irinel Popescu crede ca doctorii romani care studiaza in strainatate vor revigora sistemul.

Medicul Irinel Popescu, cel care a introdus transplantul de ficat in Romania si care anul trecut a ajuns la transplantul cu numarul 100, a iesit castigator al trofeului la Gala "Zece pentru Romania", categoria "Medici Chirurgi". Contracandidatii sai au fost alti 10 doctori cunoscuti din Bucuresti si din tara, multi dintre ei cu un CV impresionant.

Desi nu a vazut concursul ca pe un mare eveniment, premiul nu l-a lasat indiferent pe profesorul Irinel Popescu. L-a asezat alaturi de celelalte diplome si distinctii, din biroul sau de la Spitalul Fundeni. O zi din viata chirurgului Irinel Popescu incepe la 7.00 dimineata si se termina peste 12 ore, opt dintre acestea fiind petrecute in sala de operatie.

Competitia arata ca avem elite care sa ne reprezinte

EVZ: Cum priviti acum competitia "Zece pentru Romania"? Irinel Popescu: Cred ca Romania a reusit sa-si defineasca elitele. La un moment dat m-am intrebat in ce masura se justifica o asemena investitie, fiind vorba despre un proiect de cinci milioane de euro, dar acum sunt de parere ca a fost un demers corect. Concursul aduce o contributie importanta la imaginea Romaniei si arata, pana la urma, ca avem elite care sa ne reprezinte.

Ce inseamna sa fii chirurg de elita? Un chirurg bun poate fi catalogat dupa numarul de operatii, rezultatul acestora, gradul lor de complexitate, originalitatea tehnicilor operatorii, titlurile universitare, vizibilitate stiintifica la nivel national si international, numarul de publicatii in reviste de profil indexate.

Acum, cu atat mai mult, rezultatele trebuie sa se vada la nivel international. Un chirurg bun se formeaza in 16 ani. Eu ii datorez mult profesorului Setlacec, fiindca m-a lasat sa operez inca din anii de rezidentiat.

In ce masura incurajeaza sistemul medical aparitia elitelor? Si scoala romaneasca de medicina, si chirurgia, ca specializare, au mult de recuperat. Nu ne comparam cu universitati ca Harvard, dar nu suntem nici la nivelul cel mai de jos. Trebuie sa acceptam mecanismele prin care ne-am putea repozitiona si avantajul e ca tinerii nostri prind repede din urma.

Acum, nu se mai merge in afara la pregatire la 37 de ani, se pleaca la 25 de ani. Acesta este un mare avantaj si un mecanism prin care putem recupera. Dezavantajele pe care le are sistemul romanesc tin de partea materiala. Chirurgia, de exemplu, nu mai este vazuta neaparat ca o specializare "too high", avand in vedere salariile si riscul de malpraxis.

"Voi dezvolta transplantul celular"

Ati lucrat mult timp in Statele Unite, unde s-a si inventat transplantul. La ce nivel a ajuns Romania in aceasta privinta? In SUA exista o scoala mondiala de transplant, deci in niciun caz nu poate fi vorba de egalitate. Ca numar de interventii efectuate suntem mult in urma lor, dar, totusi, rezultatele noastre nu sunt departe de ale americanilor.

In ceea ce priveste noutatile, intentionez, in clinica in care lucrez, sa dezvolt transplantul celular, o interventie care poate ameliora afectiuni precum ciroza ori diabetul. Pana acum am efectuat patru interventii de acest tip, iar ca sa ne extindem mai avem nevoie de tehnologie.

Ati afirmat ca, in cariera unui medic, deosebit de importanta este si activitatea de cercetare. Cum sta Romania la acest capitol? Ne dezvoltam si chiar intentionez, de anul acesta, sa pun la punct infrastructura de cercetare pentru Spitalul Fundeni. Am castigat mai multe proiecte si am primit fonduri europene. Vom incerca sa descifram mecanismele care stau la baza aparitiei cancerului. Avem deja o baza cu peste 1.000 de tumori. Urmeaza sa facem o analiza moleculara a acestora.

Ati fost secretar de stat in Ministerul Sanatatii si sunteti si acum implicat in politica. In ce masura v-a ajutat politica in cariera? Intre politica si profesie, voi alege intotdeauna profesia, dar, este adevarat, unele evolutii profesionale depind de anumite decizii politice. Un ministru este un om exclusiv politic, iar eu am balansat tot timpul in partea profesiei. Tehnicile evolueaza mereu, medicamentele se dezvolta spectaculos, iar toate astea presupun finantari din ce in ce mai consistente. Scopul trebuie sa fie ca si bugetul nostru sa ajunga la nivelul celor europene.

CV - Irinel Popescu

Locul si data nasterii: Filiasi, Dolj, 1953 Stare civila: casatorit Pozitia actuala: Medic primar chirurg, Seful Clinicii de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni Studii: Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila", Bucuresti; Stagii de pregatire postuniversitara in chirurgia hepatica si transplant la Spitalul "Charite", Berlin, Germania, Spitalul "Paul Brousse", Paris, Franta, Universitatea Pittsburgh, SUA, Spitalul "Mount Sinai",New York, SUA Activitatea profesionala: Profesor universitar UMF "Carol Davila" Bucuresti Premii si distinctii: Decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in gradul de Mare Ofiter, pentru merite deosebite in chirurgia hepatica si in transplantul de organe; Premiul "Iuliu Hatieganu" al Academiei Romane pentru lucrarea "Chirurgia neinvaziva. Tehnici avansate".

Ne puteți urmări și pe Google News