Evenimentul Zilei > International > Descoperirea momentului! Oamenii de știință chinezi au transformat CUPRUL în „AUR“. Falsificatorii sunt avertizaţi
Descoperirea momentului! Oamenii de știință chinezi au transformat CUPRUL în „AUR“. Falsificatorii sunt avertizaţi

Descoperirea momentului! Oamenii de știință chinezi au transformat CUPRUL în „AUR“. Falsificatorii sunt avertizaţi

O echipa de cercetători chinezi au transformat cuprul într-un material nou aproape identic cu aurul, potrivit unui studiu publicat în săptămânalul Science Advances.

Descoperirea va reduce în mod semnificativ utilizarea de metale rare scumpe în fabrici, au spus autorii.  Profesorul Sun Jian și colegii de la Institutul de Fizică Chimică din Dalian au "împușcat" o bucată de cupru cu un jet de argon fierbinte, încărcat electric. Particulele ionizate cu mișcare rapidă au aruncat atomii de cupru de pe țintă. Atomii răciți și condensați pe suprafața unui dispozitiv de colectare au produs un strat subțire de nisip. Fiecare bob de nisip a avut un diametru de numai câțiva nanometri.  

"Nanoparticulele de cupru au obținut o performanță catalitică extrem de similară cu cea a aurului sau a argintului", a declarat Sun și colaboratorii într-o declarație publicată sâmbătă pe site-ul Academiei. 

Documentul de cercetare constată că noul material pe bază de cupru poate înlocui aurul și argintul în procesul de fabricare a dispozitivelor electronice, care necesită cantități semnificative de metale prețioase. Asta ar schimba situația fabricilor din China. Singur, cupru nu poate funcționa la fel ca și aurul în aplicațiile industriale, datorită scăderii electronilor. Acești electroni sunt instabili, deci cuprul tinde să reacționeze mai eficient atunci când este combinat cu alte substanțe chimice.

"Noul material poate rezista temperaturilor ridicate, oxidarii si eroziunii" , spun cercetatorii. Este "ca un războinic cu armură de aur pe un câmp de luptă, capabil să reziste oricărui atac inamic" , au spus ei.

Noul material nu va fi foarte util pentru falsificatori, deoarece densitatea acestuia rămâne aceeași ca cea a cuprului, astfel încât ar fi inutil să se facă bare false de aurCu toate acestea, noul material va revoluționa industriile cu materii prime ușor accesibile, cu costuri reduse, ceea ce va exacerba presiunile deflaționiste, notează cmp.