Susţinută de creşterea economică, puterea militară a Chinei a depăşit, în ultimul deceniu, majoritatea previziunilor din SUA. Programul de dotare cu avioane de transport, capacităţi cibernetice de război şi rachete antisateliţi au alarmat vecinii şi autorităţile de la Washington.
Unii observatori ai situaţiei din China, printre care se numără şi congresmeni americani, spun că toate cheltuielile chinezilor în domeniul apărării sunt din ce în ce mai mari şi coincid cu o perioadă în care SUA vrea să-şi reducă bugetul apărării.
Îngrijorare în SUA
"China crede că poate beneficia de pe urma crizei globale financiare", a declarat şeful comisiei pentru apărare din Camera Reprezentanţilor, Howard McKeon, adăugând că prezenţa militară americană în zona Pacificului nu trebuie "sacrificată", pentru a reduce costurile bugetare.
Raportul anual al Departamentului american Apărării în ce priveşte armata chineză prezintă câteva semnale de alarmă, legate de o posibilă creştere a puterii şi capacităţilor militare ale chinezilor, inclusiv o influenţă tot mai mare asupra Taiwanului. Sunt amintite atacurile virtuale din 2010, inclusiv cele asupra computerelor guvernului american, care au venit, aparent, din China.
Mentalitate depăşită
Pentagonul susţine că programul de modernizare a forţelor militare ale Chinei îşi arată deja primele rezultate. Printre realizări se numără o rachetă  balistică anti-nave operaţională, progresele în construirea unui avion de transport militar şi finalizarea prototipului primului avion de luptă invizibil  J-20. Programul J-20 nu va fi însă complet operaţional înainte de 2018, susţine Pentagonul.
Un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington, Wang Baodong, consideră că raportul reflectă "o mentalitate din timpul Războiului Rece" şi va fi folosit ca argument pentru a dovedi "ameninţarea" pe care o reprezintă China. "Sperăm că Statele Unite vor face paşi concreţi în colaborarea cu China, pentru a avea relaţii militare stabile şi sănătoase, cu respect reciproc, încredere reciprocă şi beneficii de ambele părţi", a explicat oficialul chinez.