Petentul, Sun Wenlin, de 26 de ani, a declarat că este optimist în legătură cu modul în care îi va fi soluționată sesizarea:

„Cred că din punct de vedere juridic vom reuși. Legea noastră privind căsătoriile vorbește de libertatea de a se căsători și de egalitatea între sexe. Acești termeni se pot aplica și unei căsătorii homosexuale.”

Depusă în decembrie, plângerea sa a fost acceptată marți, 5 ianuarie, informează Reuters.

Sun Wenlin vrea să caseze decizia de refuz luată de oficiul stării civile al districtului Furong față de cererea de a se căsători cu partenerul său, în vârstă de 36 de ani.

Homosexualitatea, care era considerată o tulburare mentală până în 2001, nu mai este interzisă în China, însă căsătoriile homosexuale nu sunt recunoscute.

Pentru militanții cauzei homosexuale, admiterea plângerii lui Sun poate constitui un moment crucial. Maya Wang, specialistă în probleme chineze a organizației Human Rights Watch, a declarat:

„În China, tribunalele resping frecvent dosarele politice sensibile. În consecință, faptul că această plângere a fost acceptată dovedește o anumită voință politică de a ține cont de discriminarea căreia îi sunt victime membrii comunității LGBT (Lesbiene, Gay, Bisexuali și Transsexuali).”